Premierul ceh a blocat invitarea liderei opoziţiei din Belarus la o reuniune a Grupului de la Vişegrad

Premierul ceh a respins prin veto propunerea Poloniei de a o invita pe lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanuskaia, la reuniunea de vineri a Grupului de la Vişegrad, afirmând că acest pas ar fi unul ”pripit”, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Babis a cerut în repetate rânduri organizarea de noi alegeri în Belarus, unde protestatarii cer sfârşitul guvernării de 26 de ani preşedintelui Alexander Lukashenko, după alegerile contestate de luna trecută.

Premierul Babis a respins însă propunerea Poloniei, care prezidează reuniunea grupului de la Viegrad, referitoare la o întâlnire cu lidera opoziţiei belaruse, care mai include şi Ungaria şi Slovacia. Toate cele patru naţiuni sunt membre ale Uniunii Europene.

„Nu vreau să fac un pas pripit care nu ar fi în concordanţă cu poziţia paneuropeană, ar da muniţie propagandei belaruse şi ar fi în cele din urmă contraproductivă”, a spus Babis, citat de CTK.

Lidera exilată Tihanuskaia a vizitat Polonia săptămâna aceasta şi a participat miercuri la un forum economic polonez şi la mai multe evenimente, alături de prim-ministrul Mateusz Morawiecki.

Babis a spus că propunerea Poloniei a venit doar în ”ultimele ore”. El şi-a reiterat sprijinul pentru alegerile libere în Belarus.

Oficialii polonezi au declarat pentru Reuters că reuniunea la nivel înalt a Grupului Visegrad de vineri se va concentra în mare parte pe Belarus, cu scopul de a coordona o poziţie comună care să pună presiune pe Uniunea Europeană pentru a face mai mult pentru această ţară.

Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a spus doar că agenda stabilită în prealabil nu include o întâlnire cu Tsikhanouskaya.

Lukaşenko neagă că ar fi aranjat alegerile din 9 august, ale căror rezultate oficiale arată că a câştigat cu o diferenţă mare, şi a reprimat puternic protestatarii care i-au cerut demisia.

Uniunea Europeană îşi propune să impună sancţiuni economice pentru 31 de înalţi oficiali din Belarus. Disputa din estul Mediteranei dintre Turcia şi Grecia a întârziat sancţiunile UE asupra Belarusului în legătură cu alegerile din 9 august, despre care puterile occidentale spun că au fost trucate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here