Premierul Ciolacu a cerut destituirea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi a AJPIS Ilfov

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Muncii să fie destituită conducerea Agenţiei Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi conducerea Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Ilfov. El a mai solicitat destituirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, în cazul Azilului de bătrâni din Ilfov, transmite News.ro.

„Mi-aş fi dorit astăzi să vorbesc despre măsurile economice, sociale pe care urmează să le luăm în şedinţa de Guvern, dar atât eu, cât şi dvs, cu toţii suntem oameni şi am văzut ce s-a întâmplat în acele azile ale groazei, aşa cum au fost denumite pe bună dreptate de către presă. Oameni în vârstă, vulnerabili care în loc să fie ajutaţi au fost efectiv torturaţi. Eu personal, vă spun sincer nu am putut parcurge toate stenogramele apărute în presă. Cred că acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari trebuie să răspundă cât mai repede. Îi solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi conducerea ANEPIS (Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială – n.r.) să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov (Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov – n.r.). Conducerea AGPIS Ilfov, care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre, au autorizat un centru pe 29.06, unul pe 10.05 şi un centru autorizat provizoriu pe 10.05.2023. Domnul ministru o să vă prezinte nişte poze din dosar care arată că aceste centre sunt hoteluri de 5 stele şi realităţile pe care presa le-a găsit acolo. Anumiţi funcţionari au schimbat pozele şi realitatea şi au dus către conducerea ANPIS către autorizare imagini şi lucruri care nu aveau nicio legătură cu realitatea. Vă rog, dle ministru, toate materialele pe care le aveţi să le puneţi la dispoziţia presei. Cu toate informaţiile. Românii să ştie exact ce s-a întâmplat.”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri la începutul şedinţei de Guvern.

Şeful Executivului a mai cerut destituirea conducerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi.

„Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea Consiliului Judeţean Ilfov şi conducerea Primăriei Sectorului 3, să destituie de urgenţă conducătorii DGASPC-urilor locale. Aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi. De asemenea, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, instituţia având corp de control şi atribuţii clare de a controla ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire”, a mai precizat Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here