Premierul Hassan Diab și trei foști miniștri, puși sub acuzare în cazul exploziei din Beirut

A handout picture provided by the Lebanese photo agency Dalati and Nohra on June 13, 2020 shows Prime Minister Hassan Diab speaking at the government palace in the capital Beirut. Dozens of demonstrators angered by a deepening economic crisis rallied for a third consecutive day on June 13 after a night of violent riots sparked condemnation from the political elite. Rallying against the surging cost of living and the government's apparent impotence in the face of the worst economic turmoil since the 1975-1990 civil war, protesters gathered in central Beirut, brandishing flags and chanting slogans.,Image: 531166125, License: Rights-managed, Restrictions: === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / DALATI AND NOHRA" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===, Model Release: no

Judecătorul libanez care investighează explozia din Beirut i-a pus sub acuzare pe premierul interimar Hassan Diab și pe trei foști miniștri în legătură cu accidentul care a ucis 200 de persoane și devastat capitala Libanului în luna august, relatează AFP și France24.

Judecătorul Fadi Sawwan a înaintat joi acuzațiile împotriva lui Diab și a fostului ministru de finanțe Ali Hassan Khalil. Doi foști miniștri ai lucrărilor publice, Ghazi Zeiter și Youssef Fenianos, au fost de asemenea puși sub acuzare.

Toți patru au fost acuzați de neglijență cauzatoare de moarte în legătură cu explozia ce a avut loc în 4 august în portul din Beirut, în urma căreia și-au pierdut viața 200 de persoane, iar câteva mii au fost rănite.

Explozia a fost provocată de aprinderea unei cantități mari de material exploziv care era depozitat în port de ani de zile. Cei 4 sunt cei mai înalți oficiali puși sub acuzare până acum în ancheta care este desfășurată în secret.

Tot mai mulți libanezi sunt furioși din cauza ritmului lent în care progresează investigația, lipsei de răspunsuri și a faptului că niciun înalt oficial nu fusese pus sub acuzare până acum.

În jur de 30 de oficiali vamali și responsabili de securitatea portuară au fost arestați ca parte a anchetei.

Diab, un fost profesor universitar, și-a dat demisia din funcția de premier la câteva zile după explozia care a nivelat portul și a distrus părți mari din oraș.

Însă Diab a rămas în continuare prim-ministru interimar până când succesorul său își va forma noul guvern.

Zeitar a fost ministru al transportului și lucrărilor publice în 2014, fiind succedat de Fenianos care a deținut portofoliul până la începutul lui 2020.

Khali a ocupat funcția de ministru al finanțelor în 2014, iar apoi din 2016, până în 2020.

Statele Unite au impus sancțiuni la adresa lui Khali și Fenianos în luna septembrie, aceștia fiind primii doi oficiali libanezi sancționați de SUA exceptându-i pe membrii organizației teroriste Hezbollah.

Explozia din Beirut s-a produs în timpul unei crize financiare fără precedent în Liban, agravată de pandemia de COVID-19, care a provocat creșterea vertiginoasă a inflației, sărăciei și șomajului.

Franța și comunitatea internațională au îndemnat conducătorii Libanului să formeze un nou guvern pentru a depăși impasul politic și putea debloca fonduri de asistență în valoare de miliarde de dolari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here