Preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, joi, pe alpinistul Horia-Dan Colibăşanu cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru performanţa sportivă deosebită obţinută în expediţia din munţii Himalaya. Preşedintele l-a încurajat pe Colibăşanu să se implice în programele de educaţie.

Sunteţi primul român care a urcat pe cel mai înalt vârf din lume, fără şerpaşi sau oxigen suplimentar. Vă felicit, în numele tuturor compatrioţilor noştri, pentru ambiţia şi perseverenţa cu care aţi reuşit! Actul dumneavoastră temerar are în spate foarte multe ingrediente. Este o lecţie preţioasă de ambiţie, pasiune, forţă şi dăruire, de seriozitate şi perseverenţă. Datorită muncii şi anduranţei cu care practicaţi acest sport aţi cucerit deja opt vârfuri montane de peste 8000 de metri”, a declarat Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Şeful statului l-a încurajat pe Horia-Dan Colibăşanu să se implice în programele de educaţie pentru tinerele generaţii.

Românii au în dumneavoastră un model. Aţi învins limitele şi aţi demonstrat că nimic nu este imposibil când munceşti constant pentru un vis. Escaladarea munţilor este un sport care necesită pregătire riguroasă, atât fizică, cât şi psihică, un sport care îţi testează limitele. Astfel, pe cât a fost de grea şi de chinuitoare escaladarea din Himalaya, pe atât de impresionantă este performanţa dumneavoastră. Mai sunt multe de făcut în educaţia pentru protejarea naturii. De aceea, domnule Colibăşanu, vă încurajez să vă implicaţi în programele de educaţie, pentru că tinerele generaţii au nevoie de puterea exemplului personal”, a declarat preşedintele.

Iohannis a îndemnat la protejarea şi respectarea mediului înconjurător.

Peste numai două zile sărbătorim Ziua Muntelui. Ne vom aduce aminte de problemele din zonele montane, dar şi de potenţialul uimitor al acestor locuri. Vă îndemn, aşadar, pe toţi să protejăm şi să respectăm mediul înconjurător!”, a susţinut acesta.

Aşadar, vreau să le transmit felicitări şi să le mulţumesc celor care vă sprijină: familiei dumneavoastră, sponsorilor şi prietenilor. (…)Vă doresc mult succes în tot ceea ce v-aţi propus în continuare, să atingeţi cu succes fiecare vârf pe care îl doriţi cucerit şi să reprezentaţi în continuare o sursă de inspiraţie pentru români! Felicitări!”, a spus Klaus Iohannis.

Horia-Dan Colibăşanu a transmis că tinerii şi copiii sunt impresionaţi de alpinism în momentele care nu sunt pozitive.

Faptul că această onoare venită din partea preşedintelui ţării este dublată de simpatia oamenilor care îmi scriu şi văd că apreciază ceea ce fac mă face să mă gândesc la probabil cei mai receptivi dintre noi, tinerii, copiii, care eu am observat că sunt inspiraţi, mişcaţi şi sunt purtaţi înainte de aceste idealuri ale alpinismului care trec prin ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi nu este neapărat pozitiv„, a spus Colibăşanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here