Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis, miercuri, o scrisoare de felicitare dirijorului român Cristian Măcelaru în urma câştigării premiului Grammy.

Îmi face o deosebită plăcere să vă felicit cu prilejul decernării prestigiosului Premiu Grammy, pentru strălucita interpretare pe care aţi adus-o Concertului pentru vioară de Wynton Marsalis, ca dirijor al Orchestrei Simfonice din Philadelphia. Înalta recunoaştere ce v-a fost adusă vă confirmă vocaţia, originalitatea şi profesionalismul. Urmând recentei dumneavoastră numiri la pupitrul Orchestrei Naţionale a Franţei, Premiul Grammy reprezintă, totodată, o onoare pentru România şi un model de înaltă afirmare artistică pentru tânara generaţie de muzicieni pe care o reprezentaţi. România a avut întotdeauna un ambasador privilegiat în muzică, artă, graţie căreia valorile sale au putut călători neîngrădite, într-un dialog care a adus laolaltă generaţii de creatori şi iubitori ai muzicii, clasice şi contemporane. Vă doresc să fiţi şi pe mai departe, mulţi ani de acum înainte, mesagerul frumuseţii şi generozităţii muzicii, de care întreaga umanitate are nevoie”, afirmă şeful statului în scrisoare, informează agerpres.ro.

Duminică, violonista scoţiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru şi Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinşi cu Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo” pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis – Concertul în re major pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru vioară – înregistrat la casa Decca.

Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după maestrul Christian Badea, care a fost recompensat cu această distincţie în anul 1985.

În noiembrie 2019, Cristian Măcelaru a fost numit director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, funcţie care va fi preluată începând cu anul 2021.

Cristian Măcelaru este actualul dirijor şef al Orchestrei Radiodifuziunii WDR din Koln – Germania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here