Preşedintele Iranului jură răzbunare pentru uciderea lui Soleimani dacă Trump nu va fi judecat pentru asasinat

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a jurat luni să răzbune asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani în urmă cu doi ani dacă fostul preşedinte american Donald Trump nu este judecat pentru ordinul dat, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Iranul şi grupările aliate din Irak au organizat evenimente pentru a-l omagia pe Soleimani, fostul comandant al Forţelor Quds, divizia responsabilă în special de operaţiunile militare externe a Gardienilor Revoluţiei.

„Dacă Trump şi (fostul secretar de stat Mike) Pompeo nu sunt judecaţi într-un tribunal corect pentru actul criminal al asasinării generalului Soleimani, musulmanii îl vor răzbuna pe martirul nostru”, a declarat Raisi luni, în cadrul unui discurs televizat.

Qassem Soleimani a fost ucis în Irak într-un atac cu dronă ordonat de fostul preşedinte american Donald Trump.

Duminică, Iranul a cerut într-o scrisoare Consiliului de Securitate al ONU să tragă la răspundere SUA şi Israelul, despre care Teheranul susţine de asemenea că a fost implicat în asasinat, potrivit media iraniene.

La câteva zile după asasinat, SUA au comunicat ONU că uciderea lui Qassem Soleimani a fost în legitimă apărare şi au promis să ia măsuri suplimentare „dacă vor fi necesare” în Orientul Mijlociu pentru a proteja interesele şi personalul american, notează Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here