Președintele Andrzej Duda a promulgat legea ce a provocat temeri că ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere magistrații care se opun reformelor Justiției implementate de partidul de guvernământ de la Varșovia, relatează site-ul agenției Dpa, conform Mediafax.

Proiectul de lege, propus de Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la guvernare din 2015, face parte dintr-un set de reforme ale Justiției criticate de Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului, judecătorii pot fi vizați de măsuri disciplinare, putând fi chiar demiși, pentru o serie de acțiuni, cum ar fi punerea la îndoială a legalității numirilor în posturile din sistemul judiciar.

Acest subiect a devenit unul intens disputat după ce PiS a reformat Consiliul Național Judiciar, un organism responsabil pentru recomandarea judecătorilor numiți de președinte. Majoritatea membrilor acestui organism sunt selectați de politicieni, nu de judecători.

Curtea Supremă a hotărât că organismul reformat nu mai este independent, însă decizia a fost pusă la îndoială de către o altă instanță de rang superior.

Piotr Mueller, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a declarat marți că noua lege „stabilizează sistemul de justiție al Poloniei”, în timp ce ministrul adjunct al Justiției, Michal Wojcik, a declarat că va „împiedica anarhia și haosul în sistemul judiciar”.

Proiectul de lege a fost criticat de, printre altele, Comisia de la Veneția, Curtea Supremă a Varșoviei, cât și departamentul juridic al Parlamentului Poloniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here