Instabilitatea prelungită din Belarusul vecin ar putea duce la un val de refugiaţi spre Polonia în viitorul apropiat, o provocare pentru care Varşovia va trebui să se pregătească, a declarat vineri preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit DPA, anunță Agerpres.

„Pe scurt, vorbim de un val de migranţi”, a afirmat el în debutul unei întâlniri cu guvernul.

Executivul va fi însărcinat să verifice cât de bine pregătite sunt serviciile de securitate şi agenţii precum patrula de frontieră pentru un astfel de scenariu.

Afirmaţiile lui Duda vin la câteva zile după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a spus că Polonia este pregătită să primească cetăţeni belaruşi care au fost supuşi unor rele tratamente din partea poliţiei în ţara lor şi să le ofere îngrijire medicală.

În Belarus au loc proteste de peste trei săptămâni. Preşedintele Aleksandr Lukaşenko susţine că a câştigat cu un rezultat covârşitor, de peste 80%, scrutinul prezidenţial din 9 august, dar opoziţia este convinsă că votul a fost fraudat masiv pentru ca liderul de la Minsk să obţină încă un mandat, al şaselea.

Forţele de ordine ale lui Lukaşenko au intervenit dur în mod repetat pentru a suprima protestele paşnice, însă manifestanţii continuă să iasă în stradă, spunând că alegerile au fost câştigate de fapt de Svetlana Tihanovskaia, care a intrat în cursă după ce soţul său, bloggerul şi activistul Serghei Tihanovski, a fost arestat când şi-a anunţat candidatura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here