Președintele pro-rus al Cehiei, denunţă „insolenţa” Moscovei cu privire la evenimentele din Primăvara de la Praga

Preşedintele ceh Milos Zeman a denunţat „insolenţa” Moscovei de a protesta împotriva deciziei Pragăi de a proclama data de 21 august, când în 1968 a avut loc invazia sovietică asupra Cehoslovaciei, ca „zi de comemorare a victimelor”, transmite AFP, citată de Agerpres.

Declaraţia de vineri a lui Zeman a surprins, acest politician de stânga fiind mai degrabă cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse.

La începutul lunii, deputaţii cehi au adoptat un proiect de lege prin care 21 august devine „zi de comemorare a victimelor invaziei şi ale ocupaţiei subsecvente de către forţele Tratatului de la Varşovia”.

Legea a fost promulgată de preşedintele Zeman la 13 decembrie.

Cinci zile mai târziu, Ministerul de Externe de la Moscova şi-a exprimat „marea decepţie”, notând că legea „nu va contribui deloc la succesul cooperării bilaterale”.

Potrivit ministerului rus, legea contravine unui acord de cooperare din 1993 care clama „o voinţă de a trage o linie peste trecutul totalitar legat de folosirea inacceptabilă a forţei împotriva Cehoslovaciei în 1968”.

„Și dacă aţi vrea să întoarceţi pagina şi să încetaţi să amintiţi de această aniversare?”

Într-un interviu publicat vineri pe site-ul preşedinţiei, Zeman a calificat comentariile Moscovei drept „o insolenţă absolută”.

„În urmă cu ceva timp, am acceptat invitaţia preşedintelui (Vladimir) Putin la cea de-a 75-a aniversare (în 2020) a victoriei în Al Doilea Război Mondial. Acum, mă întreb dacă trebuie să merg”, a afirmat Zeman, care a asistat în trecut la defilări militare la Moscova.

„Pot să mă duc şi să le spun ruşilor: şi dacă aţi vrea să întoarceţi pagina şi să încetaţi să amintiţi de această aniversare?” la rândul vostru, a insistat el.

Zeman a intrat în Partidul Comunist din Cehoslovacia în 1968 şi a fost dat afară doi ani mai târziu pentru că a dezaprobat ocupaţia sovietică.

Praga şi Moscova au avut recent un schimb de critici după ce un cartier al capitalei cehe a decis să înlăture statuia mareşalului sovietic Ivan Konev, considerat de ruşi un erou al celui de-al Doilea Război Mondial.

Un alt incident a fost declanşat de decizia unui alt cartier din Praga de a construi un memorial omagial pentru aşa-numita „armată Vlasov”, compusă din soldaţi ruşi care au luptat o vreme alături de germani, după care s-au întors împotriva acestora în ultimele zile ale războiului şi au ajutat la eliberarea Pragăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here