Preţurile petrolului – cele mai ridicate niveluri din 2014

Sursa: Pixabay

Preţurile petrolului au crescut marţi la cel mai ridicate niveluri din 2014, după ce Moscova a ordonat trupelor sale să intre în două regiuni separatiste din estul Ucrainei, în tImp ce cancelarul Germaniei a anunţat că ţara sa nu va certifica conducta Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, transmite Reuters, citată de News.ro.

Germania a blocat aprobarea gazoductului Nord Stream 2 din Rusia, în timp ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au discutat marţi despre potenţiale sancţiuni.

”Pieţele văd situaţia ca pe o detensionare a crizei şi speră că conflictul se va sfârşi aici”, a declarat Bob Yawger, director pentru piaţa energiei la Mizuho.

Preţul ţiţeiului Brent, indicatorul de referinţă global, a crescut cu 1,26 dolari, sau cu 1,3%, la 96,65 dolari pe baril, iar în timpul tranzacţiilor a atins cel mai ridicat nivel din septembrie 2014, de 99,50 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) de referinţă pe piaţa americană, a crescut cu 1,87 USD, sau cu 2,1% faţă de închidere de vineri, la 92,94 dolari pe baril, piaţa fiind închisă luni pentru o sărbătoare legală.

Petrolul WTI a atins, de asemenea, marţi, un maxim al ultimilor şapte ani, de 96 de dolari pe baril.

Criza din Ucraina a adăugat un sprijin suplimentar pentru o piaţă a petrolului cu preţuri în creştere şi o ofertă redusă, pe măsură ce cererea îşi revine după pandemia de Covid-19.

Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii săi, cunoscuţi împreună sub numele de OPEC+, au rezistat apelurilor unor ţări, între care SUA, de a mări mai rapid livrările.

Un oficial britanic a declarat marţi că intrarea Rusiei în Ucraina a creat o situaţie la fel de gravă precum criza rachetelor cubaneze din 1962, când o confruntare dintre Statele Unite şi Uniunea Sovietică a adus lumea în pragul războiului nuclear.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here