Prima şi ultima fotografie ale lui Mihai Eminescu, expuse de Ziua Culturii, la Palatul Cesianu-Racoviţă

Prima şi ultima fotografie ale poetului Mihai Eminescu vor fi expuse, pentru prima dată împreună, la Palatul Cesianu-Racoviţă, de Ziua Naţională a Culturii, informează Artmark.

Potrivit sursei citate, fotografiile originale, considerate fragmente de istorie, de valoare muzeală, vor fi expuse doar o zi – duminică, în intervalul orar 10,00-20,00, marcând, astfel, împlinirea a 173 de ani de la naşterea poetului naţional.

Artmark arată că Mihai Eminescu, reprezentant universal al culturii româneşti, a fost surprins, de-a lungul vieţii, în doar patru fotografii cunoscute şi certificate. Prima dintre ele a fost realizată în tinereţea artistului, la vârsta de 19 ani, la Praga, în 1869, în atelierul fotografului Jan Tomas, în drumul său spre Viena, la studii. Este cea mai cunoscută fotografie cu marele poet, recunoscută chiar şi de către copii. După această fotografie au fost produse în ţară alte două variante de către fotografii din Iaşi Bernhard Brand şi Nestor Heck. Imaginea tânărului Mihai Eminescu a fost asociată în repetate rânduri cu operele sale, fiind ilustrată în manualele şcolare, afişe de epocă sau cărţi poştale de epocă.

Alături de prima fotografie a lui Mihai Eminescu este expusă şi ultima fotografie a marelui poet, cea realizată de fotograful Jean Bielig în 1887. Ultima din seria celor patru fotografii ale lui Mihai Eminescu a fost surprinsă la vârsta de 37 de ani a poetului, probabil în luna noiembrie, când se afla în îngrijirea surorii sale, Harieta. Este o fotografie în care Eminescu apare bolnav, pe vremea când locuia pe strada Sfântul Nicolae din Botoşani.

Artmark precizează că povestea penultimei fotografii a lui Eminescu este interesantă, fiind realizată doar cu ajutorul unei farse. Prietenii săi l-au convins să facă o fotografie de grup, însă s-au înţeles discret cu fotograful şi, atunci când acesta se pregătea să declanşeze fotografia, prietenii s-au retras, rămânând doar Eminescu în cadru.

Vizitatorii care vor veni la Palatul Cesianu-Racoviţă, duminică, vor avea ocazia să admire şi o colecţie de ediţii princeps şi cărţi rare – inclusiv Poeziile lui Mihai Eminescu, dar şi alte documente istorice, manuscrise de colecţie, hărţi vechi sau fotografii ce sunt însoţite de semnătura olografă a unor personalităţi celebre sau care surprind momente istorice rare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here