Primăria New York-ului a îndepărtat din sediu statuia lui Thomas Jefferson, unul dintre ”părinții fondatori” ai SUA

O statuie a lui Thomas Jefferson a fost scoasă din primăria din New York , deoarece fondatorul și al treilea președinte ar fi înrobit oamenii, informează The Guardian. Thomas Jefferson () a fost al doilea vicepreședinte și al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii (între 1801 și 1809), autor principal al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai Statelor Unite. 

O echipă de lucrători a petrecut mai multe ore pentru a scoate statuia, în greutate de aproximativ 400 de kilograme și o înălțime de peste 2 metri, de pe piedestalul său din camera de consiliu, manevrând-o cu grijă, într-o ladă de lemn căptușită, pentru scurta ei călătorie până la New York Historical Society.

Comisia de proiectare publică a orașului, ai cărei membri sunt numiți de primarul Bill de Blasio, a votat pentru scoatere statuii, sculptată în 1833, plata acesteia făcându-se cu un împrumut pe 10 ani.

Unii membri au vrut ca acesta să rămână expusă publicului, în loc să stea în holul unui loc din Central Park West, care percepe 22 de dolari, notează New York Post .

Decizia de a scoate statuia a fost luată la începutul acestui an, după o perioadă de dezbateri, în urma tulburărilor neo-naziste din Charlottesville, Virginia, în 2017.

Cu toate acestea, istoricii și-au schimbat deja părerile despre Jefferson, considerat de mult timp proprietar al aproximativ 600 de sclavi. Un articol din 2012, din revista Smithsonian, a scos în evidență partea mai întunecată a unui bărbat care a descris comerțul cu sclavi, în prima versiune a Declarației de Independență, drept un „comerț execrabil” și o „colecție de orori”.

În 2000, Thomas Jefferson Memorial Foundation a recunoscut că există „o probabilitate mare ” ca el să aibă copii cu oameni sclavi la plantația sa din Monticello, lângă Charlottesville.

A existat o dezbatere publică aprinsă cu privire la soarta statuii din New York, care a fost realizată de artistul francez Pierre-Jeanne David d’Angers ca model pentru o statuie de bronz expusă în rotonda Capitoliului SUA.

Inițiativa membrilor de culoare și latino ai consiliului primăriei, de a scoate statuia, a câștigat acțiunea, pe fondul unei decizii naționale asupra rasismului și asupra unor personaje istorice controversate, ceea ce a dus la eliminarea mai multor monumente memoriale din alte părți.

În iulie, activiștii au sărbătorit răsturnarea unei statui în Charlottesville a generalului confederat Robert E Lee, cândva un punct de adunare pentru supremațiștii albi.

La New York, părerile sunt amestecate cu privire la îndepărtarea statuii lui Jefferson.

Charles Barron, membru al adunării din New York și fost membru al consiliului, a declarat pentru New York Times: „Ar trebui distrusă. O statuie ar trebui să fie pentru cei pe care îi onorăm pentru serviciul și datoria lor exemplară față de toată această țară, nu doar pentru rasa albă.”

Dar Michele Bogart , profesor emerit de istoria artei la Universitatea Stony Brook, a spus că îndepărtarea statuii „abate atenția” de la acțiunile unor astfel de figuri controversate.

„Am o problemă filozofică cu scoaterea lui din primărie”, a spus ea. „Dacă puteți elimina statuia lui Thomas Jefferson, atunci puteți elimina lucrări și din alte clădiri ale orașului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here