Prof. Simona Ruță: Frapant la această variantă Omicron este că a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată

Simona Ruță, profesor universitar, șefa disciplinei de Virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, a declarat că este frapantă divergența față de celelalte tulpini pe care le-a văzut până acum. ”Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a declarat pentru Digi24 specialista în virusologie.

”Nu știm dacă sechelele provocate de infectarea cu această nouă variantă sunt sau nu mai grave decât în cazul Delta. „Nu avem de unde să știm. În două saptămâni, să zicem, o să vedem dacă apar cazuri spitalizate, mai grave, cu această variantă. Deocamdată, cazurile care au fost identificate sunt, în mare parte, cu simptomatologie blândă, și cazurile la persoane nevaccinate, și cazurile la persoane vaccinate. Multe dintre acestea din urmă au fost asimptomatice”, a precizat Simona Duță.

„Ce este frapant la această variantă Omicron este divergența față de celelalte tulpini pe care le-am văzut până acum. Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a punctat profesorul universitar.

Virusologul român este de părere că această nouă variantă, Omicron, s-ar putea să fie în circulație de mai mult timp, dar nu a fost depistată.

Se poate să fi fost o variantă care să fi circulat într-o țară care nu face suficient de multă secvențiere genomică, o țară din Africa – nu Africa de Sud, pentru că acolo există multă secvențiere genomică, dar altă țară din Africa – în care varianta să fi circulat „sub radar”, cum se spune, un timp îndelungat, până când să fi ajuns la nivelul acesta de mutații”, a explicat Simona Ruță.

Articolul integral poate fi citit AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here