Primele avioane cu ajutoare ale UE pentru Siria au aterizat la Damasc

Două aeronave care transportă ajutoare din Uniunea Europeană pentru victimele cutremurului din 6 februarie de la graniţa dintre Turcia şi Siria au aterizat duminică la Damasc, a anunţat la Bruxelles Comisia Europeană, informează dpa, potrivit Agerpres.ro.

Este vorba de primele ajutoare sosite pe cale aeriană şi conţin corturi şi echipamente de încălzire, a menţionat Comisia. Sunt programate şi alte astfel de transporturi aeriene către Damasc.

Ajutoarele provin din depozite ale UE din Dubai şi din Brindisi, în Italia. Ele sunt destinate populaţiei siriene din zonele controlate de guvernul preşedintelui Bashar al-Assad, precum şi în zone care nu se află sub control guvernamental.

Comisia a precizat că vor ateriza în total de 420 de tone de ajutor, din care 225 de tone, în valoare de 1,1 milioane de euro, vor proveni din stocuri ale UE mobilizate prin intermediul Capacităţii europene de răspuns umanitar, restul fiind oferit de 15 state membre, în urma activării Mecanismului de protecţie civilă al UE, pe 8 februarie.

Executivul european a amintit că UE a răspuns la seisme mobilizând asistenţă umanitară în valoare totală de 10 milioane de euro, între care 3,9 milioane sunt fonduri noi şi peste 6 milioane fonduri redirecţionate prin proiecte umanitare aflate în derulare.

Asistenţa umanitară a UE operează în Siria de 12 ani, contribuind la livrarea de ajutor pentru toate părţile, „pe baza principiilor umanitare de imparţialitate şi neutralitate”.

Comisia a mai menţionat că UE a alocat până acum circa 5,7 milioane de euro pentru asistenţă umanitară destinată oamenilor afectaţi de seisme în Turcia.

MApN: Misiune umanitară de transport aerian în sprijinul celor afectaţi de cutremurul din Siria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here