Primele TIR-uri cu ajutoare umanitare pentru Ucraina au sosit din Italia la hub-ul european deschis la Suceava

Inquam Photos / Virgil Simonescu

Hub-ul umanitar european de la Suceava a devenit funcţional începând de miercuri, iar patru TIR-uri cu ajutoare din Italia au sosit deja, marfa urmând să fie preluată de camioane venite din Ucraina, informează News.ro.

Potrivit autorităţilor, în zilele următoare vor ajunge la Suceava alte 13 TIR-uri de ajutoare din Europa, respectiv alimente, medicamente şi produse de strictă necesitate.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că hub-ul european este deschis în apropierea Aeroportului Suceava, în parcul industrial, şi că există 10.000 de metri pătraţi de hale unde pot fi depozitate ajutoare aduse din statele europene.

„Mai avem şi 6.000 de metri pătraţi de platforme betonate. Putem extinde acest hub dacă va fi nevoie. Ne-am asumat o mare responsabilitate. Ucraina are nevoie de ajutor, iar Uniunea Europeană şi România sunt aici”, a afirmat şeful CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a afirmat că hub-ul are un rol extrem de important, pentru că va facilita transferul de donaţii umanitare din partea statelor europene către Ucraina.

„Au sosit azi primele patru TIR-uri. Trei TIR-uri din Ucraina vor prelua aceste ajutoare imediat, iar din TIR-ul al patrulea produsele vor fi depozitate în hub. Va fi o mişcare continuă aici la Suceava. Ajutoarele vor fi preluate în cel mai scurt timp şi vor pleca spre Ucraina. Toate ţările europene vor şti ce donaţii se oferă, astfel încât aceste donaţii să fie complementare. Trebuie să sprijinim Ucraina, sunt oameni acolo care au nevoie de alimente şi medicamente”, a declarat Raed Arafat.

Prezent la Suceava, comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a afirmat că Ucraina este victima agresiunii brutale a Rusiei şi că această ţară are nevoie de ajutorul Europei.

„Sunt încurajat de solidaritatea arătată de UE şi de statele membre, printre care şi România. Ucraina a cerut asistenţă de urgenţă prin mecanismele de protecţie civilă şi vedem un răspuns pe măsură. Până acum 26 de state membre şi alte state au oferit ajutorul, adică mâncare, combustibil, provizii medicale, ambulanţe şi altele. Fluxul de ajutoare este atât de mare încât a fost nevoie să înfiinţăm centre logistice, unul în Polonia, altul în România la Suceava, iar în curând va fi unul şi în Slovacia. Sunt recunoscător autorităţilor din România, atât naţionale cât şi regionale, pentru cooperarea excelentă cu centrul nostru de coordonare pentru înfiinţarea acestui hub”, a declarat comisarul Janez Lenarcic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here