Principalele componente ale sistemului de rachete Patriot au început să sosească în România

Foto: US Army

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă că, în luna august, au început să sosească în România o parte din echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare care va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române, transmite News.ro.

Potrivit MApN, echipamentele şi materialele aferente vor fi transportate la Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” de la Capu Midia, judeţul Constanţa, unde se va desfăşura testarea de acceptanţă şi recepţia a primului sistem de rachete.

Testarea de acceptanţă se va finaliza în a doua parte a lunii octombrie, fiind urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 Patriot pe configuraţia specifică echipamentelor livrate României.

Pe parcursul anului viitor, va continua instruirea colectivă a echipajelor, cu asistenţă din partea militarilor SUA, pentru operarea şi mentenanţa, respectiv perfecţionarea tehnicilor, tacticilor şi procedurilor necesare utilizării sistemului.

”Prin intrarea în dotare a sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot, Armata României îşi va creşte capacitatea defensivă şi de descurajare, asigurându-se o mai bună apărare a spaţiului aerian naţional, parte a spaţiului aerian al NATO. Aceste echipamente au fost precedate de transporturi terestre, aeriene şi maritime ale unor echipamente de sprijin logistic, comunicaţii, echipamente şi dispozitive de testare, precum şi echipamente de instruire prin simulare din cadrul sistemului Patriot”, arată MApN.

Achiziţionarea sistemelor Patriot a fost stabilită prin Legea nr. 222/2017 pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol”, aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)”. Documentul prevedea atribuirea contractelor Guvernului Statelor Unite ale Americii pentru achiziţionarea a şapte sisteme de rachete sol-aer Patriot configuraţia 3+, din producţia curentă (noi), respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanţă, muniţiei necesare, pachetului de suport logistic iniţial şi a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice şi cu regim special.

Promulgarea legii a fost precedată de obţinerea aprobării Parlamentului privind iniţierea achiziţiei, conform prevederilor art. 51 alin. (2) din OUG 114/2011, dată fiind valoarea estimată mai mare de 100 milioane de euro, şi obţinerea aprobării Departamentului de Stat al SUA privind posibila vânzare către România a unor sisteme Patriot.

Contractorii principali ai pachetului de echipamente şi servicii aferente sistemelor Patriot sunt companiile americane Raytheon şi Lockheed-Martin.

România a achiziţionat o configuraţie modernă hardware şi software de sisteme Patriot aflate în serviciu, testată în luptă, capabilă să angajeze toate tipurile de ameninţări aeriene actuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here