Prioritățile Adinei Vălean în mandatul de comisar pentru Transporturi

Inquam

Înainte de audierea de astăzi din comisia de specialitate, Adina Vălean a primit și o serie de întrebări la care a trebuit să răspundă în scris, în legătură cu prioritățile pe care le va avea dacă va primi postul de comisar european. Universul.net a consultat documentul oficial, postat pe pagina Parlamentului European și a extras principalele declarații ale Adinei Vălean:

 • Susțin pe deplin orientările politice prezentate de președintele ales Ursula von der Leyen și mă angajez să fac sectorul transporturilor unul dintre cei mai de succes promotori ai acestei viziuni.
 • Transporturile trebuie să fie durabile, sigure, inteligente, fiabile și accesibile ca preț
 • Decarbonizarea este o prioritate-cheie pentru noua Comisie și va fi abordată prin viitorul Pact ecologic european și prin obiectivele climatice pentru perioada 2030-2050
 • Sectorul transporturilor este responsabil în prezent de aproape un sfert din totalul emisiilor din UE
 • Trebui să începem prin adoptarea unor măsuri ambițioase de reducere a emisiilor generate de toate modurile de transport: rutier, aerian, maritim – toate trebuie să își joace rolul.
 • Trebuie să folosim stimulente de preț și să aplicăm principiul „poluatorul plătește”
 • Ar trebui să promovăm alternative atractive, accesibile ca preț și mai durabile : Eforturile mele se vor îndrepta către dezvoltarea căilor ferate, în special a transportului de mărfuri și a conexiunilor de mare viteză.
 • Accelerarea adoptării de combustibili durabili la nivelul transportului rutier, aerian, maritim și pe căile navigabile interioare va oferi sectorului o oportunitate reală de a face un pas uriaș în direcția decarbonizării și a sustenabilității.
 • Voi depune eforturi pentru finalizarea și modernizarea rețelei noastre de infrastructură, pentru ca transporturile să devină mai sigure, mai echitabile, mai fiabile, mai extinse, mai conectate dincolo de granițe și mai durabile.  
 • Transporturile reprezintă aproximativ 5 % din PIB-ul UE și furnizează direct locuri de muncă pentru circa 11 milioane de persoane.
 • În timp ce transporturile sunt coloana vertebrală a economiei, acest sector prezintă efecte negative considerabile, cum ar fi accidentele, poluarea aerului, emisiile de gaze cu efect de seră, zgomotul și congestionarea traficului. Aceste costuri externe sunt estimate la aproximativ 1 000 de miliarde EUR pe an în UE. Dacă dorim să ne atingem obiectivele climatice, trebuie să aplicăm principiul „poluatorul plătește”.
 • Transportul rutier generează 20 % din emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul UE și cea mai mare parte a poluării atmosferice și fonice. Costurile congestionărilor pot fi monetizate la aproape 2 % din PIB! Trebuie să utilizăm taxele rutiere pentru a crea stimulente pentru ecologizarea parcurilor de vehicule și pentru o mai bună utilizare a infrastructurii.
 • Stimulentele de preț vor funcționa numai dacă există alternative atractive: utilizarea transportului feroviar în locul celui rutier pentru deplasări mai lungi reprezintă o parte semnificativă a soluției de punere în aplicare a viziunii noastre strategice pe termen lung pentru o economie neutră
 • Căile navigabile interioare sunt cel mai eficient mod de transport din punctul de vedere al emisiilor de CO2, cu un potențial important și neexploatat. Prin urmare, voi susține transportul pe căile navigabile interioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here