Tragedie militară în Mali: 13 militari francezi din cadrul Operaţiunii Barkane, morți într-o coliziune între două elicoptere

Foto: Twitter

Treisprezece militari francezi din cadrul Forţei Barkhane au murit în Mali, într-o coliziune accidentală între două elicoptere, în timpul unei operaţiuni de luptă împotriva jihadiştilor, a anunţat marţi Palatul Elysée, relatează AFP, citată de News.ro.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a salutat ”cu cel mai mare respect memoria acestor militari din cadrul Armatei terestre, şase ofiţeri, şase subofiţeri şi un caporal-şef în operaţiuni, morţi pentru Franţa în lupta dură împotriva terorismului în Sahel”, a anunţat preşedinţia într-un comunicat.

Accidentul a avut loc luni seara, în cursul unei operaţiuni Barkhane, care mobilizează 500 de militari în Sahel. El este una dintre cele mai sângeroase pierderi ale armatei franceze de la atentatul de la Drakkar, la Beirut, în 1983.

Un elicopter de luptă de tip Tigre a intrat în coliziune cu un elicopter de manevre şiasalt de tip Cougar, potrivit unor surse din domeniul Apărării.

Macron ”se înclină în faţa durerii familiilor şi apropiaţilor şi le transmite cele mai sincere condoleanţe, asigurându-i de solidaritatea de neclintit a naţiunii”, se arată în comunicat.

Preşedintele îşi ”exprimă susţinerea cea mai totală faţă de camarazii lor din Armata terestră şi armatele franceze. El ţine să salute curajul militarilor francezi angajaţi în Sahel şi hotărârea lor de a-şi continua misiunea. El îi asigură de întreaga sa încredere”, se arată în comunicat.

Acest accident ridică la 38 numărul militarilor francezi ucişi în Mali de la începutul intervenţiei franceze în această ţară din Sahel, în 2013, prin Operaţiunea Serval.

Ultimul mort era brigadierul Ronan Pointeau, în vârstă de 24 de ani, ucis la începutul lui noiembrie în explozia unui dispozitiv exploziv.

Ultimul accident de elicopter al armatei a avt loc în februarie 2018, când două elicoptere aparţinând unei şcoli a Armatei terestre s-a prăbuşit, în Var, la aproximativ 50 de kilometri de Saint-Tropez, în urma unei coliziuni în zbor, omorând cinci oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here