Prioritățile Maiei Sandu

Foto: INQUAM7Octav Ganea

Preşedinta moldoveană proeuropeană Maia Sandu are mână liberă, în urma unei victorii în alegerile legislative, în vederea unor reforme în acestă fostă republică sovietică, una dintre cele mai sărace din Europa, relatează Euronews, preluat de News.ro.

Partidul Acţiunii şi Solidarităţii (PAS) al lui Sandu a obţinut o victorie în alegerile legislative, cu 52,8% din voturile exprimate şi deţine o majoritate în Parlamentul de la Chişinău.

Şefa statului moldovean intenţionează să-şi reformeze acum ţara.

”Este vorba despre eliminarea sistemului judecătorilor şi procurorilor corupţi, curăţarea altor instituţii pentru a le face independente de toate influenţele grupurilor corupte care fură banii publici de foarte mult timp”, declară Maia Sandu Euronews.

”Vrem să raţionalizăm procedurile cu privire la confiscarea bunurilor ilegale şi la recuperarea bunurilor care au fost furate statului”, anunţă ea.

Blocul Socialiştilor şi Comuniştilor al fostului preşedinte prorus Igor Dodon a obţinut mai puţin de o treime din voturile exprimate în acest scrutin.

Însă Republica Moldova rămâne împărţită între adepţii drumului către Europa şi nostalgici ai unei alianţe cu Rusia.

”Provocarea este să ne consolidăm societatea. Ne confruntăm cu provocări importante, însă împreună le putem depăşi”, declară ea.

”Ştiu că orice cetăţean onest al (Republicii) Moldova, indiferent de preferinţele sale politice, vrea să trăiască într-o ţară în care statul are grijă de el, în care statul dispune de instituţii puternice care protejează cetăţenii, care creează oportunităţi economice, pentru ca ei să-şi poată câştiga traiul acasă”, spune ea.

”Există, aşadar, multe lucruri care ar trebui să unească societatea , iar noi vom lucra la aceste lucruri”, dă ea asigurări.

Maia Sandu, în vârstă de 49 de ani, o fostă economistă la Banca Mondială (BM), este considerată de către mulţi moldoveni un simbol al schimbării.

Împreună cu noua majoritate parlamentară, Sandu are acum sarcina să-i convingă pe nostalgicii URSS.

Inflația globală este surprinzător de mare. Va fi și de durată?

1 COMENTARIU

  1. Contrar tuturor asteptarilor si contrar tuturor estimarilor Moldova o ia inaintea Romaniei . La noi rezultatul alegerilor parlamentare au dus la formarea unei coalitii ce nu poate face mare lucru .Vinovatul principal este cunoscut .Numarul foarte mic de cetateni, participanti. la vot , au determinat acest rezultat ce pune Romania in postura de a nu isi mai putea indeplini toate promisiunile luate fata de cetateni .Spiritul civic a esuat .Partidele , din motive ce pot fi doar banuite ,au dezertat de la democratie si au indus in populatie un spirit de neincredere totala . Daca trendul continua in 2024 prezenta la vot va fi scazuta .Ultimile masuratori ne arata clar asta .Mai avem trei ani si jumatate , timp in care coalitia are sansa sa modifice totul si sa isi respecte astfel promisiunile . Daca nu o face Istoria le va arata usa din dos .Deja doamna Maia Sandu este perceputa ca o forta politica .Oare vom ramane definitiv in urma Republicii Moldova ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here