Protest cu fumigene al polițiștilor și scandal în fața Palatului Cotroceni. Organizatorii, amendați de Jandarmerie cu 10.000 de lei

Zeci de angajaţi din sistemul apărării, asistenţei sociale, culturii şi administraţiei publice au protestat, miercuri, în faţa Palatului Cotroceni și la Guvern, nemulţumiţi de înghețarea salariilor și a sporurilor. Acțiunea, organizată de Federaţia Publisind, nu a fost lipsită de incidente.

La Cotroceni, câțiva protestatari au aruncat cu fumigene și s-au certat cu jandarmii, pe care i-au acuzat că „au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze”.

Jandarmeria București a transmis că intervenția de la Cotroceni „nu a creat busculadă, ci a urmărit desfășurarea adunării publice în condiții de siguranță și legalitate”.

Personalul militar al Jandarmeriei are dreptul să efectueze control corporal preventiv asupra persoanei şi bagajului acesteia în cazul în care aceasta participă la manifestări publice sau în alte locuri în care este interzis accesul cu produse ori substanţe periculoase.

Sub un alt aspect, participanții au obligația de a nu participa la adunări publice cu materiale explozive sau incendiare”, a explicat Jandarmeria București într-un comunicat.

În urma incidentelor de la protest, au fost date patru amenzi în valoare 10.000 de lei. Reprezentanții Jandarmeriei spun că protestatarii au părăsit zona autorizată şi nu au respectat orele prevăzute în autorizație.

Conform prevederilor protocolul încheiat, protestul de astăzi era autorizat să se desfăşoare în perimetrul Statuii Leul. Pe timpul protestului, participanţii au părăsit zona delimitată şi au manifestat în zona pietonală de lângă intrarea în Palatul Cotroceni. Conform prevederilor Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice (republicată), constituie contravenţie ‘nerespectarea orelor de desfăşurare, traseelor de deplasare sau locului şi perimetrului destinat adunării publice‘”, a informat Biroul de presă al Jandarmeriei, citat de Agerpres.

Pe baza acestor prevederi, Jandarmeria Bucureşti a aplicat sancţiunile legale.

Conform legii citate, organizatorul trebuie „să interzică participarea la adunările publice a persoanelor care au asupra lor arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, substanţe iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestora„.

Potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Bucureşti transmis Agerpres, în urma desfăşurării adunării publice organizate de Federaţia Publisind în zona Palatului Cotroceni au fost aplicate organizatorilor patru sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.000 de lei.

Totodată, au fost identificate patru persoane care au folosit materiale pirotehnice, atât în perimetrul destinat adunărilor publice, cât şi în afara acestuia, îngreunând vizibilitatea participanţilor la trafic, drept pentru care jandarmii din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti aflaţi în executarea atribuţiilor de serviciu au întocmit acte de constatare în vederea sesizării organelor competente, existând suspiciunea rezonabilă de săvârşite a infracţiunii de folosire fără drept a articolelor pirotehnice.

Pe timpul activităţilor au fost de asemenea legitimate şapte persoane şi verificate trei autoturisme, menţionează Jandarmeria.

La protestul polițiștilor nu au fost încă aplicate amenzi, dar forțele de ordine de la fața locului vor face asta în funcție de faptele constatate, potrivit sursei citate.

„Recomandăm tuturor organizatorilor și participanților la manifestații publice respectarea strictă a prevederilor legale cu privire la organizarea și desfășurarea adunărilor publice”, a adăugat Jandarmeria București.

Protestul a degenerat, iar mai mulți manifestanți au aruncat cu fumigene. Ei sunt nemulțumiți că stau în stradă de atâtea zile și nu îi bagă nimeni în seamă.

„Aici e clădirea statului, nici a lui Iohannis, nici a Jandarmeriei”, strigă un protestatar.

„Ne dăm seama că îi irită pe colegii din Jandarmerie dar nu încălcăm legea. Trebuie să stăm în țarcuri cuminți, pentru că revendicările supără”, susține un alt protestatar.

Oamenii cer demisia Guvernului.

Oamenii sunt nemulțumiți că actualul guvern a înghețat salariile și a anunțat tăieri de sporuri.

Ei consideră că măsurile de austeritate impuse sunt ultima soluție la problemele economice actuale.

Liderii de sindicat au spus că autoritățile până acum nu le-au ascultat revendicările, așa că amenință cu proteste și în lunile următoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here