Protestele anti-Putin: Peste 5.000 de arestări, un record în istoria modernă a Rusiei

Poliţia rusă a procedat la peste 5.000 de arestări şi a blocat centrul mai multor oraşe – inclusiv al Moscovei – în timpul unor noi manifestaţii, în weekend, care au cerut eliberarea opozantului Aleksei Navalnîi, iar Uniunea Europeană şi Statele Unite şi Canada au condamnat o folosire „disproporţionată” a forţei de către poliţie, relatează AFP, citată de News.ro.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a respins „tactici brutale” ale poliţiei împotriva unor „manifestanţi pașnici”.

Diplomaţia rusă a denunţat un „amestec grosolan” al Statelor Unite în „afacerile interne” ruse.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a „deplâns arestări masive” şi o „folosire disproporţionată a forței” împotriva manifestanţilor şi jurnaliştilor.

„Oamenii trebuie să aibă posibilitatea să-şi exercite dreptul de a manifesta, fără frica reprimării”, a denunţat el pe Twitter.

În capitala rusă, acoperită de un strat subţire de zăpadă, manifestanţi şi poliţişti antirevoltă, desfăşuaţi în masă, s-au jucat de-a şoarecele şi pisica duminică, în ritmul unor consemne postate pe reţele de socializare de echipa lui Aleksei Navalnîi.

Centrul Moscovei a fost închis, începând din Piaţa Lubianka, unde se află sediul serviciilor ruse de securitate FSB, unde protestatrii sperau să se adune iniţial.

Din cauza barajelor poliţiei, care a închis multe staţii de metrou, ei s-au îndreptat către centrul de detenţie în care este încarcerat Aleksei Navalnîi, însă fără ca majoritatea să ajungă acolo, după care au revenit în centrul oraşului.

Jurnalişti AFP au văzut mii de manifestanţi defilând în centrul Moscovei şi scandând „Putin este un hoţ!” şi „Libertate!”, însă numărul acestora este dificil de evaluat din cauza haosului.

5.000 DE ARESTĂRI, UN RECORD ÎN ISTORIA RUSIEI MODERNE

Echipa lui Navalnîi a anunţat duminică seara încheierea manifestaţiei la Moscova.

„Le-am arătat cât de mulţi suntem!”, a subliniat echipa într-un mesaj postat pe Telegram, îndemnându-i pe simpatizanţi să îl susţină pe Navalnîi la înfăţişarea în justiţie de marţi.

Potrivit organizaţiei nonguvernamentale (ONG) OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, cel puţin 5.289 de persoane au fost arestate în 88 de oraşe, dar în principal la Moscova (1.712) şi Sankt Petersburg (1.164).

Este vorba despre un număr-record „în istoria Rusiei moderne”, subliniază OVD-Info.

Soţia lui Aleksei Navalnîi, Iulia, a fost arestată de poliţie şi a fost eliberată câteva ore mai târziu.

Aleksei Navalnîi este vizat de multiple proceduri judiciare, pe care le denunţă motivate politic.

Protestele sunt alimentate, de asemenea, de difuzarea unei anchete a echipei opozantului care-l acuză pe preşedintele Vladimir Putin de faptul că beneficiază de un imens „palat” la malul Mării Negre, lucru pe care liderul de l Kremlin îl dezminte.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, un activist anticorupţie şi inamicul jurat al Kremlinului a revenit în Rusia la 17 ianuarie, după cinci luni de convalescenţă în Germania, în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotixic de tip noviciok, o tentativă de asasinat de care îl acuză Vladimir Putin şi FSB-ul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here