Protocol între Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, după ce în școli au apărut cazuri de gripă

Sursa: Pixabay

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Victor Costache, au anunţat, miercuri, că a fost redactat un protocol de colaborare între cele două ministere, în contextul numeroaselor cazuri de gripă apărute în unităţile şcolare.

Potrivit News.ro, protocolul detaliază măsurile de aplicat şi va fi transmis către inspectoratele şcolare judeţene şi direcţiile judeţene de sănătate publică.

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Cristina Anisie, a dispus, în contextul cazurilor de gripă apărute în ultima perioadă în diferite unităţi de învăţământ, organizarea unei videoconferinţe alături de ministrul Sănătăţii, Victor Sebastian Costache, şi încheierea unui protocol de colaborare între cele două ministere, în vederea prevenirii şi combaterii acestor situaţii pe viitor.

Miercuri, Monica Anisie şi Victor Costache au organizat o videoconferinţă cu inspectorii şcolari generali, reprezentanţii organizaţiilor sindicale şi asociaţiilor de părinţi, în urma numeroaselor cazuri de gripă şi a deciziilor de suspendare a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ.

Anisie a subliniat că toţi factorii decizionali trebuie să aplice măsurile adecvate acestui context pentru a asigura starea de bine a copiilor în şcoli şi pentru a diminua riscul de epidemie.

„Solicitarea mea către inspectoratele şcolare judeţene vizează nevoia de monitorizare cu atenţie a situaţiilor de criză ce pot apărea, informarea Ministerului Educaţiei şi Cercetării în privinţa acestor cazuri şi menţinerea unei legături permanente cu direcţiile judeţene de sănătate publică, precum şi cu directorii unităţilor de învăţământ. De asemenea, este imperios necesar să nu mai înceapă cursurile imediat după realizarea acţiunilor de dezinfecţie şi dezinsecţie din unităţile de învăţământ”, a spus Anisie, citată într-un comunicat transmis de MEC.

Cei doi miniştri au declarat că este redactat deja un Protocol de Colaborare între cele două ministere, care detaliază măsurile de aplicat şi care va fi transmis către inspectoratele şcolare judeţene şi direcţiile judeţene de sănătate publică în cursul zilei de miercuri. 

Ministrul Victor Costache a informat că Ministerul Sănătăţii a luat măsurile specifice necesare pentru combaterea epidemiei de gripă.

„Este important să avem o legătură operativă pe axa inspectorate şcolare judeţene/şcoli – direcţii de sănătate publică. Astfel, putem realiza prevenirea şi combaterea potenţialelor cazuri de îmbolnăvire cu implicarea tuturor factorilor. Ca practician, eu însumi ştiu cât de mult contează să respectăm măsurile minime de igienă”, a spus Victor Sebastian Costache.

La videoconferinţă au mai participat secretarii de stat Luminiţa Barcari şi Irina Elisabeta Kovacs (Ministerul Educaţiei şi Cercetării), Nelu Tătaru (Ministerul Sănătăţii), directorul Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, Mioara Comana, şi directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Cristina Pelin.

Potrivit comunicatului, examinarea şi evaluarea stării de sănătate acordate prin asistenţă medicală în şcoli se realizează în conformitate cu prevederile ordinului comun MEC – MS nr. 5.298/2011, care aprobă Metodologia de examinare a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

Ministerul Sănătăţii are programată pentru şedinţa Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre, din 4 februarie, discutarea cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării a noului ordin privind asistenţa medicală acordată în unităţile de învăţământ.

Cursurile sunt suspendate, parţial, timp de trei zile, în opt şcoli şi grădiniţe din Bucureşti, din cauza numărului mare de cazuri de gripă. De asemenea, într-o altă grădiniţă cursurile au fost suspendate integral, din acelaşi motiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here