Putin speră că Trump va veni la Moscova de Ziua Victoriei URSS: „Așa ar fi corect”

Vladimir Putin speră că Donald Trump va veni la Moscova anul viitor de 9 mai, când în Piața Roșie are loc o uriașă paradă militară dedicată victoriei URSS în al Doilea Război Mondial.

Președintele rus spune că ar fi „corect” deoarece se marchează 75 de ani de la sfârșitul războiului, chiar dacă vizita ar cădea cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale americane, a notat The Moscow Times. Totuși, Vladimir Putin a spus că nu depinde de el.

Donald Trump a spus săptămâna trecută că se gândește să meargă la Moscova la paradă, deoarece după ce a primit invitație de la Kremlin. Occidentul celebrează încheierea celui de-al Doilea Război Mondial pe 8 mai. Rusia și fostul bloc estic celebrează pe 9 mai. Armistițiul cu Germania nazistă a fost semnat in seara zilei de 8 mai, dar din cauza diferenței de fus orar, la Moscova era deja trecut de miezul nopții, 9 mai.

Parada de 9 mai este evenimentul anual prin care Vladimir Putin arată măreția militară a Rusiei. Defilarea este similară cu cele sovietice de 1 mai, cu tancuri, rachete nucleare și mii de soldați. Dar în ultimii ani, parada a fost evitată de alți lideri mondiali. Anul acesta, chiar și Igor Dodon, aliatul lui Putin de la Chișinău, a fost absent, deși primise invitație.

Donald Trump voia să organizeze la Washington o paradă militară grandioasă, după ce a fost impresionat de evenimentele de 14 iulie, Ziua Franței. Dar asemenea festivități militare sunt specifice Europei și Asiei, în SUA fiind aproape necunoscute. Americanii fac parade „civice”, cu fanfare civile, care alegorice și mașini de epocă. Tancurile și rachetele sunt foarte rar implicate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here