Putin: Trupele ruse urmează să se retragă după ce-şi încheie misiunea în Kazahstan, victima „terorismului internaţional”

Foto: Pixabay

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat luni că forţele ruse trimise în Kazahstan pentrua susţine puterea kazahă – vizată în opinia sa de ”terorismul internaţional” – vor părăsi ţara după ce îşi încheie misiunea, relatează News.ro, care citează AFP.

Liderul de la Kremlin apreciază că vecinul şi aliatul său a fost victima ”unei agresiuni a terorismului internaţional”.

Aceste ”bande de bărbaţi înarmaţi” dispun ”în mod clar de o experienţă de luptă” şi au fost formaţi în ”centre în străinătate”, apreciază el.

Putin avertizează că Moscova nu va tolera ”revoluţii colorate” în fosta URSS, o formulă recurent prin care desemnează revolte orchestrate, acuză Kremlinul, de către Occident în foste ţări sovietice începând dn anii 2000.

”Noi înţelegem că nu este vorba nici despre ultima tentativă de amestec în afacerile ţării noastre”, declară el.

”Nu vom lăsa situaţia să fie perturbată la noi şi nu vom lăsa să se dezvolte scenariile aşa-ziselor revoluţii colorate”, subliziază liderul de la Kremlin.

Pe de altă parte, aproape 8.000 de persoane au fost arestate după o săptămână de revolte, marcată de o reprimare implacabilă în Kazahstan, soldată cu zeci de morţi, a anunţat luni Guvernul kazah.

”La 10 ianuarie, 7.939 de indivizi sunt deţinuţi de organele (Ministerului) de Interne”, a anunţat ministerul într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului.

Internetul era accesibil după mai multe zile în care a fost tăiat, la Almaty, capitala economică a acestei ţări din Asia Centrală, unde violenţele au fost cele mai importante.

Kazahstanul marchează o zi de doliu naţonal, în contextul în care bilanţul exact al violenţelor rămâne necunoscut, iar autorităţile au anunţat cel puţin câteva zeci de morţi şi peste 1.000 de răniţi.

O contestare a izbucnit la 2 ianuarie în vestul Kazahstanului, în urma unei scumpiri puternice a preţului carburantului.

Aceste proteste au degenerat, în zilele următoare, la Almaty, în revolte haotice marcate de schimburi de focuri, devastarea unor clădiri publice şi jefuirea unor magazine.

Aceste tulburări – cele mai grave de la proclamarea independenţei Kazahstanului, în urmă cu 30 de ani – l-au determinat pe preşedintele kazah Kasim-Komart Tokaiev să ceară susţinerea militară a Ortanizaţiei Tratatului Securităţii Colectve (OTSC), condusă de Moscova.

Rusia a trimis trupe în această ţară dn Asia Centrală, în cadrul unui contingent multinaţional din foste republici sovietice.

O reuniune a şefilor de stat membri ai OTSC, inclusiv Vladimir Putin, are loc luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here