Puţine progrese pentru centrul financiar londonez, aduse de acordul dintre Marea Britanie și UE

Sursa: Wikipedia

Uniunea Europeană nu poate decide încă să acorde Marii Britanii acces la piaţa sa financiară, chiar dacă Londra şi Bruxelles-ul au convenit acordul comercial, a declarat joi un oficial al Comisiei Europene, transmite Reuters, preluat de News.ro.

În timp ce acordul comercial încheiat joi stabileşte regulile pentru industrii precum pescuitul şi agricultura, acesta nu acoperă sectorul financiar, care este mult mai mare şi mai influent.

Au existat speranţe că acordul comercial va deschide calea unui acces mai mare al industriei financiare britanice la UE, dar Uniuna a indicat că nu se grăbeşte să facă acest lucru.

Bruxelles-ul a acordat acces pe piaţa financiară a UE pentru numai două activităţi, începând cu 1 ianuarie, data la care Marea Britanie va ieşi de pe piaţa unică.

Banca Angliei a anunţat că ar putea avea loc perturbări pe pieţe, dacă nu va fi acordat un acces mai mare.

La câteva minute după ce Marea Britanie şi UE au salutat încheiere acordului, Executivul UE a anunţat că a dorit ”o serie de clarificări” privind modul în care britanicii se vor separa de regulile Unniunii după 31 decembrie.

”Din aceste motive, Comisia nu poate finaliza evaluarea echivalenţei Marii Britanii în 28 de domenii (aflate în discuţie) şi din acest motiv nu poate lua decizii în acest moment. Evaluările vor continua”, a spus oficialul.

City of London nu a obţinut un tratament special, rămânând la paritate cu centrul financiar din New York, în timp ce UE doreşte reducerea dependenţei de serviciile financiare din Marea Britanie.

Cele două părţi intenţionează ca până în martie 2021 să încheie un memorandum de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul reglementărilor pentru serviciile financiare. Ţări precum Canada şi Statele Unite au o astfel de cooperare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here