Raluca Prună, după imaginile de la Colectiv: „Cum nu suntem o cultură în care şefii ISU să-şi facă harakiri, ar fi poate bine să îi dăm afară imediat”

Fostul ministru al Justiţiei Raluca Prună spune, după apariţia noilor imagini de la clubul Colectiv, că pare a fi în primul rând o intenţie a celor de la ISU de a „filtra” informaţiile transmise către anchetatori, dar poate fi şi o culpă a acestora că nu au cerut toate înscrisurile, relatează News.ro.

Prună afirmă că, după Colectiv, „a căzut un guvern şi cam atât”. „Nici măcar pedepse pe viaţă (improbabile) nu pot compensa vieţile curmate sau amputate”, consideră fostul ministru, care cere demiterea tuturor celor vinovaţi.

„Ieri seară nu ştiam nimic despre înregistrarea ascunsă de ISU din seara tragediei de la Colectiv. Am aflat azi cu stupefacţie. S-a scris mult între timp. Eu am câteva chestiuni nelămurite: 1. Cine răspunde în cadrul ISU pentru «selecţia» informaţiilor date către Corpul de Control al primului ministru? Accept că poate a fost o culpă acolo că nu au cerut TOATE înscrisurile, înregistrările şi informaţiile relevante pentru acest caz. Şi intenţia vinovată a celor care ştiau de înregistrare şi au tăcut? 2. Cine răspunde că după 4 ani parchetul nu a aflat despre această înregistrare dată publicităţii azi?”, a scris, joi seară, pe Facebook, Raluca Prună.

Răspundere penală la ISU

Potrivit acesteia, prima culpă rămâne la cei care au cenzurat informaţia.

„Este aşadar şi o culpă a celor care au controlat sau au cercetat în măsura în care nu cerut celor de la ISU TOATE incrisurile/înregistrările existente pentru stabilirea adevărului. Dar pare a fi în primul rând o intenţie a celor de la ISU să «filtreze» informaţii. Şi dacă acest lucru a fost făcut cu intenţie, merită cea mai mare pedeapsa penală permisă de legea romană. Că să recapitulăm; după Colectiv a căzut un guvern şi cam atât. Cei care au considerat de la biroul lor din ISU că dacă nu se cere explicit TOTUL trebuie filtrată informația trebuie să răspundă penal”, a mai afirmat Raluca Prună.

Referitor la faptul că unul dintre coordonatorii operaţiunii de salvare a înjurat victimele, Prună spune: „Cât despre modul inuman, suburban şi grotesc de adresare în timpul acţiunii privind salvarea unor vieţi în cel mai mare dezastru de masă din România post decembristă spun numai atât: toţi trebuie daţi afară şi invitaţi să îşi apere posturile în instanţă”.

„Sun atât: nici măcar pedepse pe viaţă (improbabile) nu pot compensa vieţile curmate sau amputate. Şi cum nu suntem o cultură a onoarei în care şefii ISU să îşi facă harakiri, ar fi poate bine să îi dăm afară imediat”, a mai scris Prună.

Context

O filmare de aproximativ 20 de minute, făcută în noaptea intervernţiei la incendiul din clubul Colectiv şi care a fost ţinută secretă, a fost făcută publică de Libertatea.

Imaginile, filmate de un subofiţer care a însoţit primul echipaj al ISU Bucureşti Ilfov ajuns la locul dezastrului, arată dezorganizare, haos, răniţi căraţi de mâini şi de picioare sau pe paleţi, dar poate fi auzit, conform Libertatea, cel care a coordonat la un moment dat operaţiunea, Orlando Şchiopu, înjurând victimele.

Parchetul General anunţă că procurorii care au făcut ancheta privind incendiul de la Colectiv nu au avut la dosar înregistrarea video făcută publică joi şi nici nu au ştiut de existenţa ei. Procurorii au cerut, joi, ISU, această înregistrare video.

Şeful IGSU a declarat că imaginile nu au fost prezentate autorităţilor şi anchetatorilor pentru că nu au fost cerute „în mod punctual”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here