Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Viceprim-ministrul Raluca Turcan a explicat joi seara de ce în 2011 a votat pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, dar a apreciat şi că senatorul PSD Titus Corlăţean a avut un demers „politicianist” prin sesizarea Comisiei de monitorizare a statelor membre aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Precizările au fost făcute după ce preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a semnalat că în 2011 Raluca Turcan s-a numărat printre parlamentarii care au susţinut modificarea Legii alegerilor electorale.

Domnul Ciolacu a avut o scăpare de matematică. A spus că mi-am schimbat opinia cu 360 de grade. Poate că ar trebui să evalueze un pic cum e cu gradele cercului. Însă niciodată nu m-am dezis de opinii politice la care am fost parte sau voturi pe care le-am dat. (…) Contextul politic atunci era de acaparare a puterii de către PSD – oarecum o situaţie similară cu ce se întâmplă acum -, putea să fi dus la scoaterea baronilor roşii din administraţie. Nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am văzut că au existat derapaje în timp, din nefericire, prin varianta alegerii primarilor într-un singur tur. Şi eu cred că un om politic, dacă sesizează că o decizie nu şi-a atins scopul, dacă ea poate fi îmbunătăţită – mai ales dacă este în acord cu ceea ce cer foarte mulţi oameni, iar sondajele arată că 78% din populaţia României şi-ar dori alegerea primarilor din două tururi -, să nu persevereze într-o greşeală, ci să corecteze o măsură pe care a luat-o”, a spus Turcan, pentru Digi 24.

Totodată, a catalogat drept „politicianism ieftin” opţiunea senatorului Titus Corlăţean de a semnala în cadrul Comisiei de monitorizare a statelor membre aparţinând Adunării Parlamentare a Consiliului Europei intenţia Guvernului Orban de a modifica legislaţia electorală în materie de alegeri locale cu doar patru luni înainte de alegeri. De altfel, comisia menţionată a aprobat, la solicitarea PSD, activarea procedurii de investigare a României din punctul de vedere al respectării normelor democratice.

E un politicianism ieftin. În primul rând, Consiliul Europei are mecanismele proprii prin care să monitorizeze ce se întâmplă din punct de vedere electoral. În principal, această instituţie reacţionează atunci când democraţia este slăbită şi pusă în pericol. Or, această procedură, de alegere a primarilor în două tururi, dă drepturi mai multe, întăreşte democraţia, apropie alesul de alegător. Aşadar, nu există absolut nicio justificare pentru un astfel de demers”, a susţinut Turcan. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here