Ramificațiile darului de la nunta lui George Simion

Foto: INQUAM/Octav Ganea
Fundația prin care George Simion a colectat darul de nuntă a fost înființată de un fost director din cadrul DRP (Departamentul pentru Românii de Pretutindeni). Îl cheamă Eugen Popescu și a condus Direcția pentru Strategii, Comunicare și Relații Publice a DRP, pe vremea lui Adrian Năstase, dezvăluie jurnaliștii de la Captura.
Postarea integrală:
În 1999, Popescu a înfiintat Fundația Naționala pentru Românii de Pretutindeni (FNRP), iar în 2001 a fost angajat la Guvern în departamentul cu nume și obiectiv similar, condus de Titus Corlățean, o tânără speranță a PSD la vremea aceea.
Cât timp Eugen Popescu a lucrat la guvern, fundația a fost gestionată oficial de soția sa și a beneficiat de finanțări de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, unde era șef chiar fondatorul entității. Printre sponsorii FNRP se numărau atunci și diferite societăți de stat (Petrom, CEC, Ministerul Tineretului și Sportului etc). Detalii, aici: https://bit.ly/3AVpozS
George Simion susține că darul de nuntă colectat prin FNRP va subvenționa construcția spitalului modular, anunțat de AUR. Site-ul de stiri Defapt.ro a aflat ca prin intermediul aceleiași fundații, liderul AUR a plătit trupa Phoenix pentru prestația la evenimentul de ieri. Detalii, aici: https://bit.ly/3ct7c7c
Fundația înființată de Eugen Popescu și utilizată de George Simion deține agenția de știri „Romanian Global News”, care se prezintă drept “singura agenție de presă a românilor de pretutindeni“ și s-a consacrat prin abordări editoriale ultra-naționaliste timp de două decenii.
În ultimii ani, inclusiv la alegeri, agenția a facut intens propagandă electorală pentru AUR.
Principalii sponsori ai agenției de știri naționaliste Romanian Global News, așa cum reiese de pe site-ul lor, sunt societatea de stat Tarom, clinica lui Gigi Becali și compania care îmbuteliază apa minerală Borsec (Romaqua Grup), condusă de peste un deceniu de câțiva ofițeri de spionaj.
Iată “gradele apei minerale”:
► Generalul (r) Constantin Rotaru, fost director adjunct al Serviciului de Informații Externe (1999 – 2005). Pe vremea lui Ceaușescu, a lucrat la informații economice, inclusiv la ICE Dunărea, unitatea prin care se derulau operaţiunile de Aport Valutar Special ale Securităţii. În anii ’90, fiind trecut temporar în rezervă, a condus societatea Grivco International, a mogulului Dan Voiculescu. Administrează Romaqua Group din 2005.
► Ioan Păun, general (r) SIE. În calitate de consul general la Hong- Kong, a supravegheat trimiterea în ţară a unor bunuri în valoare de 611.000 de euro, destinate familiei lui Adrian Năstase, premierul de atunci. A devenit martor cheie în celebrul dosar „Zambaccian“. Și el s-a angajat la Romaqua Group când a ieșit în rezervă, la mijlocul anilor 2000.
► Emilian Ivan, general (r) SIE. In Războiul Rece, a lucrat pe spaţiul american cu acoperire diplomatică, apoi la informații economice în subordinea generalului Rotaru. Ivan a preluat divizia de cafea a Romaqua Group, dar a părăsit compania după doi ani.
► Un alt administrator vechi al Romaqua a rămas avocatul Adrian Vilău – fost colaborator al Securității, ex-deputat și finul lui Ioan Talpeș (al doilea director SIE din anii ’90). L-a reprezentat pe generalul Păun în dosarul lui Năstase.
► Octavian Creţu, patronul Romaqua Group, le-a pus pe tavă procurorilor înregistrarea unei discuţii purtate cu Adrian Năstase în 2006. Reieşea că fostul premier îl şantaja pe Creţu cu dezvăluirea calității de ofițer a lui Păun, dacă acesta nu-şi revizuia declaraţiile din dosar. Crețu e căsătorit cu fiica unui diplomat chinez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here