Războiul de la vârf. Nezavisimaia Gazeta: Prin deputați și propagandiști, Kremlinul presează Ministerul Apărării în interesul altor structuri de putere

<< În ultimele zile, în rândul deputaților și propagandiștilor de stat, s-a accentuat atenția la mersul operațiunii speciale și mobilizării. Se pare că lupta pentru adevăr să dă deja chiar în cadrul guvernului >>, notează publicația rusă, Nezavisimaia Gazeta.

Una dintre confirmările acestei stări de fapt vine din atingerea unui nou nivel -personalizarea atenției și criticii, vizarea unora dintre liderii de rangul cel mai înalt din Ministerul Apărării de la Moscova. Până recent, observă articolul, maximul atins fusese menționarea unor lacune ale sistemului, << dar acum s-a ajuns la un raport cu ușile închise în Duma de Stat pentru doi adjuncți ai ministrului >>.

Poate că aceasta este doar o încercare de a diminua controlat anxietatea publică, de a lua capacul de pe oală, context în care demersul ar fi fost unul agreat de toți, continuă Nezavisimaia Gazeta, dar ziarul își arată imediat scepticismul cu privire la o asemenea teză:

  • << Semnele unui conflict intra-autorități sunt clar vizibile, de exemplu, din faptul că majoritatea atacatorilor sunt supravegheați de blocul politic intern al administrației prezidențiale. E drept, mai sunt și general-colonelul Ramzan Kadîrov, ca și patronul mercenarilor, Evgheni Prigojin, lucru care ar putea semnala și interesele altor structuri de aplicare a legii. A devenit cunoscut faptul că pe 17 octombrie va avea loc o ședință închisă a Comisiei de Apărare din Duma de Stat, cu participarea miniștrilor adjuncți Alexei Krivoruciko și Mihail Mizințev. A fost anunțată o discuție asupra situației mobilizării, dar este clar că vor fi întrebări legate de mersul operațiunii speciale în sine, care acum deja nu mai e pe teritoriul ucrainean, ci cam pe cel rus. Totodată, comisia de resort a Dumei acționează fără a aștepta informații oficiale din partea ministerului. De exemplu, vicepreședintele Iuri Șvîtkin a declarat că a solicitat Parchetului Militar și Comitetului de Investigație rapoarte despre un grup de 500 de persoane mobilizate care se presupune că ar fi fost abandonate în regiunea Belgorod. Deputatul a fost foarte revoltat de asemenea informații, apărute în mass-media, spunând că astfel de „situații sunt inacceptabile” >>.

Nezavisimaia Gazeta semnalează și recenta inițiativă a liderului partidului O Rusie Justă, Serghei Mironov, fost președinte al Consiliului Federației: crearea de către stat unui portal unic de informare cu privire la operațiunea specială. Ideea lui Mironov: pentru ca publicul să-i înțeleagă corect cursul, este nevoie de o resursă care să culeagă date disparate despre situația din față și din spate, nu doar de la Ministerul Apărării, ci și de la alte autorități, precum și de la jurnaliştii care lucrează în zona operațiunii speciale.

Un alt aspect menționat de Nazvisimaia Gazeta este cel al schimbărilor de poziție și de dispoziție față de Ministerul Apărării, inclusiv în partidul lui Putin, Rusia Unită:

  • << În ceea ce privește demersurile parlamentare care-i vizează pe reprezentanții militari, acest lucru fusese de multă vreme cerut de Partidul Comunist al Federației Ruse. E drept, insistase asupra maximului – prezența la ședința Dumei de Stat a ministrului Apărării, Serghei Şoigu. Cu toate acestea, Rusia Unită nu dăduse curs unei astfel de inițiative. Iar acum, deputatul Andrei Gurulev (RU), el însuși general în retragere, spune că în timpul ședinței comisiei va ridica întrebarea de ce militarii mobilizați nu pot fi „încălțați și îmbrăcați normal”. Ne amintim, anterior, același partid, Rusia Unită, luase decizii și mai dure. De exemplu, Andrei Kartapolov și Vasili Piskarev, șefii Comisiei de Apărare și Securitate, ceruseră Procuraturii Generale să se ocupe de situația cu aprovizionarea spatelui. Și dacă Gurulev și-a exprimat simplu nedumerirea, în presă și pe rețelele sociale, cu privire la soarta celor 1,5 milioane de seturi de uniforme, ei bine Kartapolov a cerut deschis Ministerului Apărării să nu mai mintă în legătură cu operațiunea specială >>.

Nezavisimaia Gazeta mai menționează că anterior, liderul Ceceniei, Kadîrov, ceruse lămuriri Ministerului Apărării cu privire la retragerea trupelor din regiunea Harkov și criticase dur abandonarea Krasnîi Liman, folosinde cele mai ofensatoare cuvinte la adresa armatei. Publicația rusă mai observă că la început cuvintele îl vizaseră doar pe generalul Alexander Lapin, dar apoi Kadîrov a început să atingă Statul Major. Mai mult, a fost lăsat clar să se înțeleagă faptul că ar fi acționat ineficient tocmai șeful său, Valeri Gherasimov. Ziarul semnalează totodată și faptul că imediat după declarațiile sale, Kadîrov a primit gradul de general colonel al Gărzii Ruse de la Președintele Federației Ruse și s-a bucurat de susținerea publică a lui Prigojin, care nu-și mai ascunde controlul asupra unei grupări armate atât de puternice precum firma de mercenari Wagner.

Astfel, punctează Nezavisimaia Gazeta, vechea critică generalizatoare la adresa Ministerului Apărării a fost brusc înlocuită de atacuri la adresa anumitor persoane și departamente, iar contextul este de așa natură că nu mai poate fi exclusă << ieșirea la suprafață a luptei dintre turnuri de tristă amintire ale Kremlinului >>.

  • << Cert este că majoritatea celor implicați în atacul asupra Ministerului Apărării – deputați şi membri de partid, corespondenți militari şi propagandişti – sunt în strânsă legătură cu administraţia prezidenţială. Cu toate acestea, blocul său politic intern este puțin probabil să lupte cu armata doar pentru adevăr. Prezența lui Kadîrov și Prigojin pare să sugereze totodată și existența unui interes din partea altor structuri de putere. Până acum, un singur lucru nu este clar: e vorba de aspirația (fiecărui grup) de a-l convinge pe Comandantul Suprem cu privire la propriile puncte forte, militare sau, din contră, de negociere, legat de operațiunea specială, sau este vorba de încercarea de a-i prezenta o bază de vinovății, pentru viitoare înfrângeri, ale unui grup concurent? Într-o conversație cu experți, NG a aflat că toți au observat actuala renaștere informațională, dar până acum nu și-au format o opinie lipsită de ambiguitate cu privire la natura acesteia >>.

Nezavisimaia Gazeta citează și câteva păreri asumate, din zona partidelor.

  • Emilia Slabunova, Iabloko: „Autoritățile și-au dat seama că adevărul despre operațiunea specială și mobilizare nu mai poate fi ascuns (…) atât oponenții și susținătorii mobilizării vor să-i găsească pe vinovați. Și le sunt prezentați doar pentru a se dezlănțui (asupra lor) și pentru ca nemulțumiții să nu dea vina pe întregul sistem politic. (…) Partidul Războiului vrea să întărească sentimentele militariste în societate înainte de a lansa ofensive pe frontul operațiunii speciale”.
  • Serghei Obuhov, Partidului Comunist din Federația Rusă: „Acum societatea este deschis nemulțumită de acțiunile autorităților, situația ia o întorsătură periculoasă, iar asta se poate vedea din monitorizarea social media. Dacă se trece sub tăcere, atunci totul poate lua o întorsătură incontrolabilă. Prin urmare, multe inițiative ale Partidului Comunist, care anterior fuseseră ignorate de Rusia Unită, sunt acum băgate în seamă și susținute, și nu numai pe tema operațiunii speciale. (…) Situația este de așa natură încât amenință cu destabilizarea socio-politică, chiar și corespondenții militari critică guvernul. Iar figurile și clanurile de la putere, care au influență atât în ​​Ministerul Apărării, cât și în administrația prezidențială, vor să profite de acest lucru”.
  • Mihail Emelianov, SRZP (Rusia justă): „Avem o societate civilă în țara noastră, se formează anumite opinii și dispoziții, iar politicienii devin purtătorii lor publici de cuvânt. (…) Societatea este nemulțumită. (…) La urma urmei, Federația Rusă are un avantaj politic, de resurse și militar, dar în bătăliile concrete Ucraina își demonstrează capacitatea de a ataca. Adică, există un management analfabet al resurselor Federației Ruse. Au existat greșeli cu mobilizarea – făcută târziu, în număr mic și sprijin material slab”.

Directorul general al Centrului de Informare Politică, Alexei Muhin a remarcat că „politicienii sunt după cum bate vântul, iar acum Ministerul Apărării este într-o poziție slabă din cauza ofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, dar este jenant faptul că criticii nu iau în considerare ce înseamnă asta pentru țară”. „Ei fac PR pentru ei înșiși, pe un subiect cu hype, dar aruncă pruncul din copaie cu tot cu apa, iar asta e folosit de centrele din Ucraina de operațiuni speciale în informare. De aceea, se pot, desigur, critica acțiunile Ministerului Apărării, dar acest lucru trebuie făcut într-un mod non-public”, consideră expertul intervievat de Nezavisimaia Gazeta.


Notă:

  • << … >> – pentru citarea articolului
  • „…”          – pentru citarea persoanelor intervievate sau citate în articol

CINISM DE STAT | Cum își justifică guvernul rus refuzul de a le deconta celor mobilizați banii cheltuiți pe uniforme, medicamente și alte echipamente

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here