Reacția Sorinei Pintea la acuzația că vrea să ia banii donați spitalului oncologic pentru copii

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, reacționează după ce a fost acuzată de intimidare și presiuni asupra inițiatorilor proiectului spitalului oncologic pentru copii, lucru dezvăluit, marți, de Universul.net.

Pintea susține că a fost o discuție lungă, de două ore, în care „s-au spus foarte multe”, dar consideră că nu a intimidat pe nimeni. Ministrul Sănătății mai spune că nu ar fi cerut ca banii strânși din donații, 26 de milioane de euro, să treacă la bugetul de stat și nici că ar fi ilegal ceea ce face Asociația Dăruiește Viață, deși la acest capitol a lăsat cumva lucrurile în aer. „Dacă cineva, la un moment dat, va sesiza se va verifica”.

Sorina Pintea a mai explicat de ce guvernul pe care îl reprezintă nu s-a implicat substanțial în sprijinirea acestei inițiative fără precedent din zona societății civile, în principal recurgând la argumentul birocratic.

Nu în ultimul rând, ministrul Sănătății s-a arătat deranjat de întrebările care pun în lumină incapacitatea guvernului de a construi spitale, în oglindă cu reușita unui proiect finanțat exclusiv din donații.

„Mi se pare puțin ironică întrebarea. Deci, a fost construit spitalul de la Mioveni, atât, din fonduri publice. Ăsta-i de la zero”, ne-a transmis Pintea, întrebată fiind câte spitale s-au ridicat de la zero cu bani de la bugetul de stat.

  • Zilele trecute, Sorina Pintea a fost protagonista unul alt episod controversat. Libertatea a publicat înregistrări de la o discuţie pe care reprezentanţii victimelor de la Colectiv au avut-o cu ministrul Sănătăţii, în care Pintea se plângea în faţa lor că a fost mustrată de Nicolae Bănicioiu şi Raed Arafat pentru că a furnizat magistraţilor documente despre transportul în străinătate al răniţilor de la Colectiv, fără să-i anunţe. Ulterior, Sorina Pintea a negat că a spus aşa ceva, fără să ştie însă că există proba, o înregistrare.

Universul.net: Ați avut o discuție cu cele două inițiatoare ale proiectului spitalului oncologic pedriatic, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, și v-ați exprimat opinia că ar fi ilegal ceea ce fac și că banii aceștia din donații ar trebui să ajungă la bugetul de stat.

Sorina Pintea: Nu a fost o discuție legată de asta. A fost acolo, la spital, o întâlnire cu Consiliul de Administrație pentru a putea vedea exacte care este necesarul pentru aparatură medicală pentru noua secție de oncologie sau spitalul. Dacă se dorește ca acest spital să fie dotat din bani publici, atunci există niște proceduri, niște solicitări care se fac pentru finanțare, iar spitalul face procedurile de achiziție. Anul acesta spitalul a solicitat 15 milioane de lei, i-au fost alocate 6.800.000 de lei, bani pentru care nu avem încă execuție bugetară, deci nu s-a cheltuit niciun ban, și am pus o întrebare: dacă acești 15 milioane solicitați sunt bani pentru aparatura care urmează să doteze spitalul pentru că s-a spus că ministerul nu vrea. Și au spus o parte… este o parte, nu este, nu am înțeles nimic. Tot ce a fost, am cerut să se respecte procedurile legale. Deci că cineva s-a supărat, că nu s-a supărat…

V-ați exprimat că este ilegal ceea ce fac? Cu donațiile pe care ei le-au strâns printr-o inițiativă privată…

Eu nu am spus asta, au fost discuții de două ore.

Este ilegal ceea ce fac?

Nu, n-am spus. Au fost discuții de două ore și în aceste discuții s-au spus foarte multe. Nu am spus că este ilegal, eu nu pot să decid asta.

V-ați exprimat dorința sau opinia că ar trebui să fie, într-o formă sau alta, administrate de la bugetul de stat sau preluate la bugetul de stat aceste fonduri care s-au strâns? Este vorba de 26 de milioane de euro.

Eu nu am spus asta. Eu am spus că doresc ca procedurile și tot ce face spitalul să respecte legea. Atât.

Păi și respectă sau nu respectă legea? Adică ați identificat aspecte care nu respectă legea?

Deci asta nu o să pot spune eu. Dacă cineva, la un moment dat, va sesiza se va verifica.

Dar aveți vreo suspiciune?

Eu nu pot nici măcar să am suspiciuni, pot să cer doar spitalului să respecte legea. Adică dacă dorește aparatură medicală pentru dotarea acelei secții, pentru că a fost solicitare din partea Asociației Dăruiește Viața, dar eu nu pot ca și minister să finanțez asociații. Nu am voie. Și dacă finanțez spitalul, am nevoie de o solicitare conform legii.

Este, din punctul dumneavoastră de vedere, în regulă să construiești în România un spital din donații de la privați sau mai degrabă din fonduri europene sau de la bugetul de stat?

Din punctul meu de vedere în fiecare țară din lumea asta există sponsori, de aceea există și legea sponsorizării, care permite construcția diverselor edificii, inclusiv medicale, din fonduri private. Totul este să se respecte procedurile legale. Eu nu știu dacă acolo s-a respectat sau nu procedura legală, nu asta m-a interesat. Se construiește un spital. Bun! Au fost solicitări de fonduri pentru aparatură medicală și eu am spus că trebuie să se respecte legea. Adică spitalul să facă solicitarea pentru că autorizația de construcție este emisă de spital.

De când v-ați pus problema aceasta, legat de respectarea sau nu a legislației, a procedurilor de către acest proiect? Acest proiect are deja o oarecare vechime.

Deci nu vorbesc de proiectare sau de altele, vorbesc de achiziția de aparatură. Deci mie, minister, mi s-a solicitat dotarea cu aparatură medicală a acelui spital. Eu în urmă cu două luni am avut o discuție, și vă rog să nu îmi interpretați vorbele că nu acuz pe nimeni, cu managerul spitalului (Spitalul Marie Curie – n.r.) și l-am rugat să facă o solicitare, având în vedere că lucrăm la bugetul anului viitor.

L-am rugat să-mi facă o solicitare, o estimare a fondurilor de care are nevoie, având în vedere că lucrăm la bugetul anului următor. Nu a venit această solicitare. Între timp, în spațiul public au apărut acuzații că Ministerul Sănătății nu vrea.

Dar Ministerul Sănătății trebuie să respecte niște proceduri, Ministerul Sănătății nu poate să finanțeze entități private, ci doar unitățile publice, pe baza respectării unor proceduri. Prin urmare, acesta a fost scopul vizitei mele acolo și a întâlnirii pe care am avut-o cu reprezentantele „Dăruiește viață”, fapt care poate fi confirmat de toți cei prezenți acolo.

Am spus că pur și simplu doresc să știu de ce buget aveți nevoie anul viitor, pentru că se va finaliza spitalul și veți spune că ministerul nu vrea să vă doteze. Și zic dacă solicitările de anul acesta acoperă nevoile spitalului nou construit.

Managerul a spus că o parte, deși mi-e greu să cred, pentru că dotarea unui spital nou costă foarte mult, nu doar 6.800.000 de lei. Nu știu ce este, ce nu este, ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat. Asta este problema altora.

Le-ați transmis că acești ar fi normal să treacă la bugetul de stat?

Eu nu am transmis. V-am spus că pe mine mă interesează ca acest spital, dacă este finalizat, să fie dotat, în urma acuzațiilor în spațiul public cum că noi nu vrem să colaborăm. Ba vrem să colaborăm, dar eu nu pot decât să respect legea. Oricine în țara asta nu poate decât să respecte legea. Adică, dacă se dorește aparatură medicală și se dorește să finanțeze Ministerul Sănătății această aparatură, spitalul trebuie să facă procedurile de achiziție.

Știm că această asociație a strâns fonduri și pentru dotarea unor secții de prin țară. Este adevărat?

Da, sigur că da, dar au donat aceste fonduri din banii lor, din bani privați… Ministerul Sănătății a asigura anul acesta pentru 300 de spitale din țară fonduri, nu avem un singur spital. Și pentru Marie Curie am asigura 6.800.000 de lei, plus un RMN, care nu este încă montat, e acolo în cutie.

Câte spitale au fost construite în ultimii 30 de ani în România, de la zero?

Mi se pare puțin ironică întrebarea. Deci, a fost construit spitalul de la Mioveni, atât, din fonduri publice. Ăsta-i de la zero. Dar s-au renovat și s-au refăcut o mulțime de spitale. Anul acesta s-au investit bani în 300 de spitale, în aparatură medicală.

De la zero, câte spitale sunt în plan de a fi construite din fonduri publice în această clipă?

Sunt cele 3 spitale regionale…

În ce stadiu sunt acele spitale?

Sunt depuse cereri de finanțare…

Adică nu sunt în construcție, concret?

OK, nu pot să vă dau această informație, pentru că nu o știu. Vă rog să nu mă mai întrebați. Deci, mi se par foarte tendențioase întrebările dumneavoastră. Eu nu acuz pe nimeni… Dacă spitalul dorește să doteze cu aparatură, trebuie să facă solicitări așa cum fac toate celelalte 300 de spitale din țară.

A existat o formă de sprijin pentru această inițiativă privată venită dinspre Guvern?

Este o formă de a finanța aparatura necesară spitalului. Noi nu putem finanța entități private, noi trebuie să finanțăm entitățile publice. Entitățile private care nu au făcut proceduri de licitație, au făcut aceste achiziții din bani privați, nu din bani publici, pentru care nu există procedurile acestea de licitație.

Și cu asta este foarte simplu: dacă s-a solicitat aparatura de Ministerul Sănătății, eu am solicitat să se respecte legea, adică să se trimită o estimare pentru necesarul de buget, pe care nu l-au avut până acum. Și atunci cum poți să spui că ministerul nu vrea, dacă nu s-au respectat procedurile? Asta mi s-a părut absurd și asta am reproșat. Și reproșez în continuare.

Nu poți să spui că ministerul nu vrea, atâta vreme cât nu s-au respectat pașii procedurali legali. Foarte bine că cineva construiește un spital, dar statul trebuie să respecte niște proceduri, pe care eu nu îmi permit să le încalc.

6 COMENTARII

  1. Caracteristic kaghebistilor si copiiilor acestora, vorbitul in dodii, cit mai evaziv, fara subiect si predicat, in ciuda diplomelor si doftoratelor afisate prin CV-uri. Ce nu au inteles parazitii acestia, ca atunci cind esti in asemenea functie trebuia sa raspunzi pentru ce (nu) ai facut, sa vorbesti scurt, clar si concis, nu ca un director de Videle care a trecut prin scoala ca gîsca prin baltă.

  2. […] Într-un interviu acordat Universul.net, ministrul Pintea declara zilele trecute: „Adică dacă dorește aparatură medicală pentru dotarea acelei secții, pentru că a fost solicitare din partea Asociației Dăruiește Viața, dar eu nu pot ca și minister să finanțez asociații. Nu am voie. Și dacă finanțez spitalul, am nevoie de o solicitare conform legii”. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here