Reacții în lanț, în Europa, la vestea despre noua tulpină de coronavirus, depistată în Marea Britanie

Sursa: Gareth James

Franţa “urmăreşte îndeaproape” situaţia de pe teritoriul britanic, unde circulă o nouă tulpină a coronavirusului, ceea ce a dus la suspendarea de către Olanda şi Belgia a zvorurilor venite din Marea Britanie, a declarat o sursă guvernamentală, citată de AFP și News.ro.

Deocamdată, executivul francez nu a luat vreo măsură restrictivă legată de această situaţie. Germania a afirmat că se gândeşte “serios” la suspendarea zborurilor din Marea Britanie.

Noua tulpină a coronavirusului este “dincolo de control”, potrivit ministrului britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.

Guvernul olandez a suspendat începând de astăzi, la ora 06.00, toate zborurile venite din Marea Britanie, măsură care este în vigoare până la 1 ianuarie.

Belgia, în schimb, va interzice, din precauţie, zborurile care vin din Marea Britanie, începând de la miezul nopţii, pentru cel puţin 24 de ore, a anunţat premierul Alexander De Croo la postul VRT, potrivit La Libre, preluat de News.ro.

Sunt suspendate şi cursele feroviare Eurostar venite din Marea Britanie.

Măsura este valabil iniţial 24 de ore, deoarece încă este analizată de specialişti situaţia cu privire la noua tulpină a coronavirusului. “Nu avem un răspuns concludent”, a aformat De Croo.

Acest anunţ al belgienilor vine la câteva ore după ce în Olanda a intrat în vigoare măsura de intersicere a zborurilor din Marea Britanie, de teama noii tulpini a coronavirusului. În Olanda, măsura este valabilă cel puţin pentru restul anului.

Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a anunţat, duminică, în social media, că Italia va suspenda zborurile din Marea Britanie, la fel cum au procedat şi Olanda şi Belgia, potrivit News.ro.

“Marea Britanie a tras un semnal de alarmă cu privire la noua formă de Covid care ar fi rezultatul unei mutaţii a virusului. În calitate de Guvern, avem datoria de a-i proteja pe italieni, astfel că, după ce am notificat guvernul britanic, suntem pe punctul de a semna cu Ministerul Sănătăţii dispoziţia de suspendare a zborurilor de legătură cu Marea Britanie. Prioritatea noastră este să protejăm Italia şi pe compatrioţii noştri”, a notat Di Maio pe Twitter.

Potrivit presei italiene, duminică sunt programate să sosescă în Italia peste 20 de zboruri, majoritatea în Lombadria, dar şi în Veneto şi Lazio.

AP notează că peste 327.000 de cetăţeni italieni locuiesc în Marea Britanie oficial, însă totalul neoficial ar fi de 700.000. Duminică este ultima zi în care italienii pot călători dintr-o regiune în alta înaintea sărbătorilor de iarnă, din cauza unui lockdown parţial impus de autorităţi.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat, sâmbătă, că noua tulpină a coronavirusului este cu până la 70 la sută mai transmisibilă şi a renunţat la planurile de relaxare a măsurilor pe cinci zile, relaxarea limitându-se la o zi pentru zonele care nu sunt de cel mai înalt risc. În sud-estul Angliei, inclusiv la Londra, nu va exista o relaxare, ci dimpotrivă, măsurile au fost înăsprite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here