Reacții internaționale după stabilirea substanței cu care a fost otrăvit Navalnîi. Șeful NATO: „Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”

Casa Albă s-a declarat miercuri „foarte tulburată” de rezultatele testelor efectuate în Germania care confirmă că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia, relatează Agerpres, care citează AFP.

„SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a scris Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

„Rusia a utilizat deja în trecut agentul neurotoxic Noviciok”, subliniază el, precizând că Washingtonul va lucra cu aliaţii săi „pentru ca responsabilii din Rusia să dea socoteală”.

„Ruşii au dreptul să-şi exprime opiniile de manieră paşnică şi fără frică de represalii, indiferent care sunt ele, şi în mod cert fără frică de agenţi chimici”, se adaugă în textul citat.

Șeful NATO: „Este șocant”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea „şocantă” a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

„Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat.

„Utilizarea unui agent agent neurotoxic de nivel militar face să fie şi mai urgent ca autorităţile ruse să efectueze o investigaţie deplină şi transparentă”, a mai afirmat el, insistând ca cei responsabili să fie traşi la răspundere.

„Ne vom consulta cu Germania şi cu toţi aliaţii asupra implicaţiilor acestor descoperiri. NATO priveşte orice utilizare a armelor chimice drept o ameninţare la pacea şi securitatea internaţionale”, a adăugat Stoltenberg.

Președinta Comisiei Europene: „Act laș și demn de dispreț”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, otrăvit potrivit Berlinului cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok, a fost victima unui „act laş şi demn de dispreţ”, a denunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Este vorba despre un act laş şi demn de dispreţ, încă o dată”, a postat pe Twitter Ursula von der Leyen, referindu-se la utilizarea acestui agent de concepţie sovietică împotriva fostului spion Serghei Skripal în 2018, pe teritoriul Marii Britanii.

„Autorii (acestei otrăviri) trebuie să fie traduşi în justiţie”, a cerut ea.

Marea Britanie: „Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică”

Regatul Unit a cerut miercuri Rusiei „să spună adevărul” privind soarta opozantului Aleksei Navalnîi.

„Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse”, a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.

„Guvernul rus (…) trebuie să spună adevărul privind ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi”, a adăugat el, promiţând să lucreze „îndeaproape cu Germania, aliaţii noştri şi partenerii internaţionali pentru a demonstra că utilizarea armelor chimice interzise, indiferent unde în lume, antrenează consecinţe”.

„Este revoltător că a fost utilizată o armă chimică”, a postat şi premierul Boris Johnson pe Twitter. „Guvernul rus trebuie acum să explice ce s-a întâmplat cu dl Navalnîi; vom lucra cu partenerii internaţionali pentru a ne asigura că se va face dreptate”, a adăugat el, potrivit Reuters.

Cazul Skripal

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit „probe fără echivoc” că opozantul rus a fost victima unei otrăviri „cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, potrivit guvernului german.

Principalul opozant al lui Vladimir Putin, autor al unor materiale care denunţă corupţia elitelor ruseşti care sunt larg distribuite pe reţelele sociale, Aleksei Navalnîi a fost transferat la sfârşitul lui august dintr-un spital din Siberia într-unul din Berlin.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic.

Pe 4 martie 2018, Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost găsiţi inconştienţi pe o bancă la Salisbury, în sudul Angliei, şi au fost spitalizaţi într-o stare gravă.

Ei au supravieţuit şi sunt acum ascunşi sub protecţie, dar otrăvirea lor a făcut o victimă colaterală. O femeie a murit după ce s-a stropit cu ceea ce ea credea că este un parfum, dar de fapt era Noviciok, aflat într-un flacon găsit de partenerul ei.

Afacerea a provocat expulzări reciproce de diplomaţi fără precedent de la sfârşitul Războiului rece între Rusia şi occidentali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here