Reacțiile din PSD la eșecul fără precedent de la prezidențiale

Viorica Dancila
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Social-democrații se reunesc, marți, în ședință de Comitet Executiv Național, pe fondul rezultatului dezastruos din turul doi al alegerilor prezidențiale.

Cum era de așteptat, taberele din partid încep să prindă deja contur, iar Viorica Dăncilă se confruntă deja cu primele apeluri deschise la înlocuirea ei din funcția de președinte al PSD.

Un inventar al principalelor declarații făcute de liderii PSD, în ultimele 24 de ore, mai jos:

Marcel Ciolacu:

 • Rezultatele ne arată, însă, că în turul II al alegerilor prezidenţiale PSD a luat cel mai mic număr de voturi din istorie. Asta după ce şi în turul I am avut, la fel, un număr foarte mic de voturi. Să fim cinstiţi: este un rezultat dezastruos care vine după un rezultat la fel de prost la europarlamentare. Şi atunci, şi acum, s-au făcut doar analize judeţene, nimic la nivel naţional. Acum cred că e timpul să vedem unde am greşit cu adevărat la nivel central, să judecăm raţional şi apoi să trecem la fapte. PSD are nevoie de un nou început. Avem alegeri locale în 6 luni. Acolo nu mai avem voie să pierdem!

Gabriela Firea:

 • Asa cum am rămas doar șașe în picioare, din cei 25 de semnatari ai scrisorii prin care îi solicitam dlui Dragnea să se retragă de la conducerea PSD, pentru că începuse să ne facă foarte mult rău – și în primul rând românilor -, cu toate pedepsele pe care le-am primit fiecare în parte, așa și acum vreau să mă delimitez printre primii în mod public față de nesocotirea opiniei majorității covârșitoare a românilor și a colegilor din partid, prin impunerea intrării în CEx, fără votul explicit al nostru, a unor persoane, pe motiv că acum nu mai conduc partide ci… sindicate.
 • Resping ferm ideea că aș fi știut așa ceva, că aș fi fost de acord! Eram în primul rând la CEx, în campania electorală, când ni s-a cerut votul pentru colaborarea cu câteva sindicate. Propunere votată în unanimitate. Nu s-a citit numele președinților acelor sindicate – unele de care nu am auzit în viața mea -, nu s-a precizat că devin automat vicepreședinți ai PSD și ca au drept de vot in BPN și CEx, ca și cum ar fi fost votați în Congres de către delegații din toată țara.
 • Nu ne putem reforma și relua legătura cu simpatizanții noștri printr-o minciună. Aud că și alte persoane controversate se lipesc acum, în înghesuială și nebăgare de seamă, de noi. Probabil vor să ne îngroape definitiv! Mă delimitez categoric! Doamne, chiar vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?

Ionel Arsene:

 • E limpede că noi, cei din PSD, trebuie să analizăm cu luciditate rezultatele votului şi că avem nevoie de o altă abordare a managementului politic. România are nevoie de o stângă puternică, dar modernă. Stă în puterea noastră să ne privim în ochi şi să luăm cele mai corecte decizii.

Ecaterina Andronescu:

 • Ce se va întâmpla mai departe e greu de spus, dar după părerea mea, PSD-ul trebuie să facă o cotitură, aș spune radicală, în strategia pe care urmează să o aibă de aici încolo, dacă vrea să mai existe ca partid: să schimbe modul de comportament față de oameni, pentru că eu cred că lecțiile astea de la europarlamentare și de acum sunt suficient de clare. Trebuie să înțeleagă toți șefii PSD că nu e suficient numai să dai salarii, trebuie un altfel de comportament pe care trebuie să-l ai permanent, indiferent că te afli în opoziție sau la putere. Cred că starea aceasta de opoziție va fi de natură să reconstruiască PSD-ul.

Aurelian Bădulescu:

 • Dacă adunăm voturile de astăzi, într-adevăr, este o creștere. Dar este o înfrângere care trebuie să ne pună pe gânduri.
 • În astfel de situații se creează o celulă de criză care analizează și această variantă, această oportunitate.
 • Rezultatul este care este și trebuie să-și asume acest lucru.
 • Ceva trebuie schimbat. Începând cu ora 21 și un minut, trebuie să fim conștienți că partidul trebuie să se pregătească pentru locale.
 • Acum trebuie ca și cei care trebuie să muncească trebuie ascultați.
 • Să facă doamna Dăncilă ceea ce a promis atunci când am votat-o la congres: să facă reformă. Sigur, nu o reformă simulată.
 • Partidul Social Democrat încă are resurse.

Vasile Toma (senator):

 • Partidul Social Democrat este un partid mare, dar, în acest moment, eşuat. Avem nevoie de o echipă de conducere nouă şi competentă care să construiască alternativa social democrată autentică pentru România.
 • Acum trebuie să fie clar pentru toţi colegii! PSD este pe o direcţie greşită! Este un rezultat ruşinos care arată foarte clar ce trebuie făcut: REFORMĂ! Toţi cei care au “contribuit” la acest scor trebuie să îşi asume responsabilitatea în mod demn şi nu doar teoretic. Cei care au luat poziţie şi au fost îndepărtaţi, cei care au luat poziţie în interior, au avut dreptate atunci când au punctat măsurile greşite şi au avertizat că urmează eşecul.

Silviu Hurduzeu (vicepreședinte PSD Caraș-Severin):

 • Este un scor dezastruos, ţinând cont că PSD a obţinut cel mai slab rezultat al unui candidat social-democrat obţinut la alegerile prezidenţiale din întreaga istorie democratică a României.
 • Din punctul meu de vedere, căderea partidului a început din momentul în care a fost dat jos Guvernul Grindeanu şi a continuat cu politicile greşite de numire, în Guvernul României, având ca scop doar păstrarea majorităţii în CEx, iar metoda a fost multiplicată şi la nivelul organizaţiilor judeţene. 

Foto: INQUAM/Octav Ganea

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here