Referendumul pentru republică nu este o prioritate – premierul Australiei

Sursa: Facebook

Organizarea unui referendum privind înlocuirea monarhiei cu republica nu este o prioritate pentru Australia, a declarat, joi, premierul Anthony Albanese, citat de AFP, preluată de News.ro. În schimb, susține liderul de la Canberra, prioritar este referendumul pentru drepturile politice ale populaţiilor indigene.

Liderul Partidul Laburist (centru-stânga) este un republican fervent, însă refuză să se angajeze în această dezbatere la câteva zile după moartea lui Elizabeth a II-a.

Australia, o ţară membră a Commonwealthului, este o monarhie constituţională, iar suveranul Regatului Unit este şeful statului australian.

Anthony Albanese a anunţat că se concentrează asupra unui proiect al unui referendum prin care să se ofere populaţiilor indigene – aproximativ 670.000 de persoane, reprezentând mai puţin de 3% din populaţie – dreptul de a fi consultaţi de către deputaţi în probleme care-i privesc.

Acest proces a fost numit ”Voice to Parliament”.

”Vreau ca australienii să se concentreze asupra Voice to Parliament”, a subliniat el la postul naţional de radio ABC, când a fost întrebat de ce Australia nu şi-ar lua în calcul şi viitorul în monarhie.

”Trebuie să fim mândri să împărţim acest continent cu cea veche cultură neîntreruptă din lume, de cel puţin 65.000 de ani”, a subliniat Anthony Albanese, ales în mai într-un prim mandat de premier de trei ani.

”Este un lucru care ar trebui să fie rezolvat înainte să fie dezbătute alte probleme”, a adăugat el.

Australia, o colonie britanică timp de peste un secol, şi-a obţinut independenţa în 1901, însă l-a păstrat pe monarh ca şef de stat.

Australienii au respins prin vot, în 1999, cu un scor strâns, o destutuire a reginei.

Sondaje efectuate înaintea morţii Elisabetei a II-a arată că o majoritate a australienilor este favorabilă instaurării unei republici.

Problema republicană a fost relansată odată cu instalarea la putere a lui Anthony Albanese, care a numit rapid un prim ”ministru delegat pentru Republică” şi a sugerat că un nou referendum ar putea fi organizat în viitor.

”Obţinerea unei schimbări constituţionale în această ţară este foarte dificilă”, a declarat el, evocând votul din 1999.

”Ideea să ai mai multe dezbateri în acelaşi timp nu este, cred eu, fezabilă şi mi-am prezentat în mod clar priorităţile”, a subliniat el.

Joe Biden și regele Charles al III-lea, prima discuție la telefon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here