Republicanii au părăsit negocierile cu Casa Albă privind plafonul datoriilor; Casa Albă consideră că acordul este încă posibil

Discuţiile dintre republicanii Camerei Reprezentanţilor din SUA şi administraţia preşedintelui Joe Biden cu privire la creşterea plafonului datoriei au fost întrerupte vineri, a declarat negociatorul republican principal, în timp ce Casa Albă a afirmat că un acord rămâne posibil, transmite Reuters, citată de News.ro.

Cele două părţi au puţin timp să cadă de acord asupra unui acord care să ridice limita de împrumut de 31.400 miliarde de dolari a guvernului federal sau să riscă o neplată a datoriilor, catastrofală.

Departamentul Trezoreriei a avertizat că guvernul ar putea fi în imposibilitatea de a-şi plăti toate facturile până la 1 iunie.

”Până când oamenii vor fi dispuşi să poarte conversaţii dificile despre cum poţi să mergi înainte şi să faci ceea ce trebuie, nu vom sta aici şi să vorbim”, a declarat reporterilor reprezentantul Garret Graves, negociatorul principal desemnat de preşedintele Camerei, Kevin McCarthy, în cadrul discuţiilor, la ieşirea de la discuţii, vineri.

Negociatorii de la Casa Albă, Shalanda Young şi Steve Ricchetti, le-au spus reporterilor că vor juca ”după ureche” când părăsesc sesiunile de negocieri, potrivit reporterilor NBC News şi ABC News.

*Oficialii de la Casa Albă rămân optimiști

Un oficial de la Casa Albă a spus că un acord rămâne posibil.

”Dacă ambele părţi negociază cu bună-credinţă şi recunosc că nu vor obţine tot ce îşi doresc, un acord este încă posibil”, a spus oficialul.

Republicanii au adoptat o linie dură în negocieri, iar joi au cerut Senatului să voteze un proiect de lege adoptat anterior, care ar ridica limita până în martie, în schimbul a 10 ani de reduceri drastice ale cheltuielilor.

Democraţii din Cameră şi Senat şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la includerea în discuţii a noilor cerinţe de muncă pentru unele programe federale de beneficii pentru americanii cu venituri mici.

Acţiunile din SUA, randamentele titlurilor Trezoreriei şi dolarul au scăzut vineri, după întreruperea negocierilor şi după comentariile preşedintelui Rezervei Federale, Jerome Powell, cu privire la politica monetară.

„Ar putea fi pentru teatru. Ar putea fi pentru a pune mai multă presiune asupra caucusului democrat şi, de asemenea, pentru a profita de faptul că Biden este în străinătate. Dar acest titlu de vineri după-amiază cu siguranţă nu este unul pozitiv”, a declarat Quincy Krosby, strateg şef global la LPL Financial.

Biden a fost în Japonia, participând la o întâlnire a Grupului celor Şapte cele mai bogate naţiuni.

Republicanii au criticat decizia lui de a continua călătoria sa, într-un moment delicat al discuţiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here