Republicanii vor audierea lui Hunter Biden

Joe Biden și Hunter Biden

Partidul Republican a contraatacat sâmbătă în ancheta care vizează destituirea preşedintelui Donald Trump cerând ca fiul lui Joe Biden, Hunter, să depună mărturie în cursul audierilor publice care urmează să înceapă miercuri în faţa Congresului american, a relatat AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele Statelor Unite este suspectat de abuz de putere făcând presiuni asupra guvernului ucrainean pentru a ancheta în legătură cu Hunter Biden, precum şi a tatălui acestuia, potenţial adversar al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2020.

Democraţii, majoritari în Camera Reprezentanţilor, intenţionează să alcătuiască un dosar de punere sub acuzare (impeachment) ce ar putea duce la destituirea preşedintelui.

Donald Trump îi acuză pe Joe şi Hunter Biden că sunt „corupţi”, mai ales pentru că fiul fostului vicepreşedinte a făcut parte din consiliul de conducere al firmei Burisma, companie ucraineană cu activitate în domeniul gazelor naturale un timp suspectată de practici dubioase.

„Experienţa de primă mână” a lui Hunter Biden la Burisma „poate ajuta publicul american să înţeleagă natura şi întinderea corupţiei generalizate din Ucraina”, a subliniat parlamentarul republican David Nunes.

El a denunţat „un simulacru de procedură de punere sub acuzare”, afirmând că mărturia fiului lui Joe Biden va aduce transparenţă într-o procedură „opacă şi inechitabilă”.

De asemenea, l-a chemat ca martor pe avertizorul de integritate care a semnalat Congresului posibilele presiuni exercitate asupra Ucrainei.

Potrivit acestui avertizor de integritate, care rămâne anonim, Washingtonul a condiţionat plata unui ajutor militar de 400 de milioane de dolari Kievului de anunţul unei anchete privind familia Biden, în special în cursul unei discuţii telefonice în care Donald Trump i-a cerut această „favoare” preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Democratul Adam Schiff, şeful Comisiei pentru serviciile de informaţii, care conduce ancheta Camerei Reprezentanţilor, trebuie să aprobe cererile minorităţii republicane, dar sâmbătă a părut că se opune audierii celor doi martori.

El a refuzat, într-un comunicat, ca audierile publice să fie ocazia de a relansa „simulacre de anchetă” contra familiei Biden sau de „a facilita eforturile preşedintelui (Trump) vizând ameninţarea, intimidarea sau lansarea de represalii contra avertizorului de integritate”.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here