Revoluția declanșată de pandemie în transportul urban, de la Tokyo la Budapesta și de la Berlin la New York. Anul 2021, unul crucial

Sursa: Pexels

„Observatorii care stau cu ochii pe numeroase industrii susțin că pandemia a accelerat schimbarea în sectoarele pe care le au în atenție. Dar este valabil acest lucru și în ceea ce privește transportul?”, se întreabă The Economist, a cărui analiză scoate la iveală date mai mult decât interesante.

<<În ultimul deceniu, urbaniștii au promovat transportul public pentru a reduce aglomerația și poluarea. Cu toate acestea, de la începutul pandemiei, oamenii au optat pentru soluții mai solitare, cum ar fi mașinile și bicicletele. Însă spațiul stradal este redus în orașele dense, cum ar fi New York și Paris. Drept urmare, în 2021, orașele mari ar trebui să se aștepte la schimbări majore în ceea ce privește modul în care oamenii se deplasează.

Până când un vaccin va fi disponibil pe scară largă sau se vor găsi tratamente mai bune, pandemia va modela modelele de călătorie. Pentru a vedea cum ar putea evolua călătoriile, am analizat datele de mobilitate de la Apple, Google și TomTom, pentru zece orașe mari. Utilizarea transportului public, în august 2020, când cazurile de covid-19 scăzuseră, de la vârfurile inițiale, a rămas cu 40% sub nivelul său pre-pandemic. Asta sugerează că, în 2021, în timp ce virusul rămâne o amenințare, oamenii vor prefera în continuare călătoriile independente, în ciuda eforturilor de a face transportul public mai sigur, prin promovarea purtării măștilor.

La Berlin, pasagerii din transportul public care nu poartă măști sunt avertizați că sunt pasibili de o amendă de 50 de euro (60 USD), sub sloganul „Protejează-i pe alții. Pe tine însuți. Și pe portofelul tău”. Datele noastre sugerează că mulți oameni vor evita astfel de amenzi, alegând, în schimb, să conducă. Congestia traficului din Berlin a fost cu 8% peste nivelul pre-pandemic, între august și octombrie. În New York, pandemia a sporit numărul de mașini înregistrate. În fiecare oraș pe care l-am analizat, utilizarea mașinii a crescut mai repede decât transportul public și mersul pe jos, după ce lockdown-urile au fost ridicate, la mijlocul anului 2020. Congestia a urmat aceeași traiectorie în majoritatea locurilor, deși o scădere a numărului de turiști a eliberat spațiul, pe drumuri.

În ultimii ani, locuitorii urbani din țările dezvoltate renunțaseră la conducerea propriilor vehicule, în favoarea transportului public, serviciilor de tip ride-hailing, cluburilor auto și altor soluții. Reglementarea mai strânsă, sub forma taxelor de congestionare și a normelor privind emisiile, a făcut, de asemenea, mai puțin atractivă deținerea unei mașini. Julia Poliscanova, de la Transport & Environment, un think-tank, spune că viitorul centrelor orașelor este unul, dacă nu chiar fără mașini, atunci cel puțin electric. În 2021, UE urmează să-și revizuiască normele privind standardele de emisii, lucru care va contribui la reducerea numărului de vehicule poluante de pe drumuri. Creșterea recentă a utilizării mașinilor poate determina orașele să-și accelereze planurile de interzicere a vehiculelor neelectrice de pe străzile lor.

Mai multe orașe, inclusiv Atena, Budapesta, Londra, Milano, New York și Paris, au străzi pietonale pentru a facilita distanțarea socială și au introdus noi piste pentru biciclete. Multe intenționează să permanntizeze aceste schimbări. Întrucât combinația dintre mai multe mașini și drumuri închise creează aglomerație, acest lucru va ajuta alți doi competitori în cursa pentru spațiu, pe străzi: bicicletele și e-scuterele.

În timpul lockdown-ului de la mijlocul anului 2020, bicicletele au cunoscut o creștere a popularității. Bicicletele noi erau în cantitate redusă, iar locuitorii orașului care consideraseră anterior că sistemele de partajare a bicicletelor, ca transport pentru turiști, s-au răzgândit. Cu puțini vizitatori în zonă, schema de partajare a bicicletelor din Londra a înregistrat o creștere de trei ori a noilor utilizatori, între martie și iulie. „Țarul” ciclist al orașului, Will Norman, spune că Londra a adăugat 40 de mile de piste temporare pentru biciclete. La nivel național, guvernul a promis 2 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) pentru noi infrastructuri de ciclism și mers pe jos. În timpul verii, traficul de biciclete a revenit la niveluri pre-pandemice pe multe rute de navetiști către centrul Londrei, chiar dacă birourile rămân în mare parte goale. În 2021, mai mulți navetiști vor opta pentru puterea pedalei.

Cel mai recent concurent pentru supremația străzii este scuterul electric care poate fi închiriat cu minutul, folosind o aplicație pentru smartphone. Startup-urile au lansat servicii de scuter în orașe din întreaga lume, iar pandemia a consolidat pledoaria în favoarea adoptării lor. În Berlin, care are mii de scutere electrice, consumul a crescut atunci când blocarea s-a relaxat, în mai 2020.

Un argument împotriva scuterelor electrice este acela că ele sunt utilizate pentru călătorii scurte și pot descuraja mersul pe jos și cu bicicleta, dar nu înlocuiesc călătoriile cu mașina. Dar o analiză realizată de către INRIX, o echipă de cercetare, în 2018, a constatat că o cincime dintre călătoriile cu mașina în marile orașe americane și britanice au fost mai mici de un kilometru. Jumătate din călătoriile cu mașina urbană în America și două treimi în Marea Britanie au fost mai scurte de trei mile. Unii critici spun că scuterele electrice sunt periculoase. Dar datele furnizate de Lime, o firmă de închiriere, indică faptul că o treime din toate accidentele au loc în primele cinci călătorii, ceea ce sugerează că instruirea și practica pot fi de ajutor. În Marea Britanie, au fost lansate programe pilot de aprobare a scuterelor electrice și probabil că vor continua în New York.

Un alt mod de a reduce congestia, desigur, este lucratul de acasă. Chiar înainte de izbucnirea pandemiei, Tokyo concepuse un program de încurajare a firmelor să-și lase angajații să lucreze de la distanță sau să facă naveta în afara orelor de vârf, pentru a reduce aglomerația în timpul Jocurilor Olimpice din 2020. Dacă Jocurile vor continua în 2021, orașul va fi bine pregătit. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here