Foto: INQUAM/George Calin

Robert Cazanciuc l-a acuzat luni pe senatorul PSD Ion Ganea că ar fi trecut de partea PNL. Fară votul lui Ganea, PSD nu a avut cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a demara procedurile de stabilire a datei alegerilor parlamentare.

„Domnul Ganea nu a răspuns la telefon, sper să fie sănătos. Am văzut azi-dimineață că a promovat pe Facebook un coleg de la PNL”, a acuzat Robert Cazanciuc la Antena 3.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a anunțat că Biroul Permanent nu a avut luni cvorum pentru a aproba trimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege care prevede că Parlamentul stabilește data alegerilor și nu Guvernul, inițiativă trimisă la reexaminare de Klaus Iohannis către Legislativ. Senatoarea PNL a adăugat că PSD are majoritatea singur în Biroul Permanent și putea oricând să aprobe acest proiect, însă Marcel Ciolacu și social-democrații nu vor în mod real amânarea alegerilor, fiind doar o temă de campanie electorală.

„Situația e destul de interesantă astăzi în Senatul României. Cererea de reexaminare, după cum știți, ar fi trebuit să fie discutată în Biroul permanent care era convocat pentru ora 13.00.

În Biroul Permanent componența e așa: 7 de la PSD, restul de 5 de la PNL – 3, UDMR – 1, USR-PLUS o persoană. Deci în orice condiții, dacă PSD dorește să introducă pe ordinea de zi un proiect legislativ pentru a fi dezbătut, în procedura de urgență sau orice alt fel de procedură, acest lucru se întâmplă pentru că au majoritatea singuri.

Pornind de la aceasta premisă, vă spun că PNL, că nu o să îndrăznesc să vorbesc în numele celorlalți colegi, a decis că cei trei reprezentanți ai săi să nu participe la această mascaradă din Biroul Permanent”, a explicat Alina Gorghiu luni la Digi24, citata de news.ro.

Ea a adăugat că s-a propus amânarea ședinței Biroului permanent al Senatului pentru ora 14.00, dar nici atunci nu a fost cvorum, fiind clar că PSD este de vină că această lege nu devine realitate.

Spun mascaradă pentru că PSD vroia să amâne sau spune public că dorește să amâne data alegerilor și o să revin pe procedură pentru că de fapt sunt două inițiative legislative, dar în subteran se pare că nu își dorește acest lucru. La ora 13.00 când a fost convocat primul Birou permanent, surpriză – nu a fost cvorumul de ședință pentru a fi legal ținută aceasta ședință. Au fost doar 6 reprezentanți ai PSD. Ședința s-a amânat pentru ora 14.00. La ora 14.00 a fost aceeași situație.

De ce s-a întâmplat să nu fie cvorum? Pentru că PSD condus de Marcel Ciolacu și colegii săi din PSD una spun public, și în realitate fac altceva. Tema amânării alegerilor parlamentare exprimată pe toate vocile, mai guturale, mai țipătoare, a fost o temă strict de campanie electorală, o temă strict pentru auzul publicului, astfel încât să arate Marcel Ciolacu cât de responsabil este probabil, însă în realitate din vina PSD această lege nu devine realitate.

PNL și-a exprimat opinia de-a lungul vremii și a spus că amânarea alegerilor parlamentare nu e o soluție, că prelungirea mandatului de aleși parlamentari de ei înseamnă un gest imoral, inportun, inadecvat și că ne dorim ca în condiții de securitate a votului să ținem aceste alegeri pentru legitimitatea unui Parlament care acum are o majoritate toxică”, a completat Gorghiu.

Senatoarea PNL a mai precizat că astfel proiectul de lege nu poate fi trimis la Comisia juridică a Senatului și ulterior raportul să fie votat pe plenul Senatului, marți.

Cam acesta este tabloul. Au convocat la 14.30 un comitet al liderilor. S-a constatat că nu există cvorum ca să se poată întruni Biroul permanent. Că atare, mâine pe plenul Senatului nu vorm avea acest proiect, pentru că nefiind Birou permanent nu putem avea comisie, deci nu putem avea plen pentru amânarea datei alegerilor parlamentare”, a conchis Alina Gorghiu.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Parlamentului Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016. Șeful statului apreciază că data alegerilor a fost stabilită de către Guvern, cu respectarea legilor, astfel încât să țină cont de data la care expiră mandatul actualului Parlament.

În plus, Iohannis apreciază că deja pentru unii cetățeni „a debutat și se afla în derulare exercițiul dreptului de a fi ales”, iar întreruperea acestui proces „s-ar putea constitui într-un abuz și o vătămare a drepturilor electorale ale cetățenilor romani, și în special a celor din diaspora, în privință cărora procedurile sunt deja declanșate și se afla în etape avansate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here