România, condamnată la CEDO să plătească daune într-un caz legat de schimbarea identităţii sexuale

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat, marţi, România pentru încălcarea dreptului la viaţa privată, după ce autorităţile române au refuzat să recunoască ”schimbarea identităţii sexuale” a două persoane pe motiv că acestea nu au fost supuse unei intervenţii chirurgicale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Cele două persoane, de cetăţenie română, în vârstă de 44 şi 38 de ani şi figurând în registrul de stare civilă ca fiind de sex feminin, au reclamat că justiţia le-a respins cererile de modificare a stării lor civile fără a aduce dovada unei operaţii de schimbare de sex.

Tribunalele naţionale le-au pus pe reclamante, care nu doreau o intervenţie chirurgicală de schimbare de sex, în faţa unei dileme fără ieşire„, au considerat judecătorii CEDO, „fie să se supună unei astfel de intervenţii, în pofida propriei voinţe şi renunţând la deplina exercitare a dreptului la respectarea integrităţii lor fizice, fie să renunţe la identitatea lor sexuală, ceea ce ţine tot de dreptul la respectarea vieţii private„.

CEDO a estimat de asemenea că reclamantele au fost puse într-o situaţie de „vulnerabilitate, umilire şi anxietate„, situaţie care nu respectă „echilibrul just între interesul general şi interesele persoanelor în cauză„.

Curtea de la Strasbourg a condamnat prin urmare, în unanimitate, România pentru atingere nejustificată adusă dreptului la respectarea vieţii private, garantat de articolul 8 al Convenţiei europene pentru drepturile omului.

Statul român a fost condamnat la o amendă de 7.500 de euro ca „daune morale” pentru fiecare dintre cele două reclamante, precum şi la plata a 1.153 de euro ca „despăgubiri materiale” pentru una dintre acestea, care a suferit două intervenţii chirurgicale de transformare a organelor genitale feminine. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here