Românii din Diaspora ar putea avea peste 800 de secții de votare la prezidențiale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a finalizat o primă listă de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019. A fost transmisă către AEP o listă cu 444 de secții de votare propuse de misiunile diplomatice și oficiile consulare, a transmis MAE printr-un comunicat.

Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia și Noua Zeelandă (7 secții), Austria (17 secții), Belgia (23 secții), Canada (9 secții), Cipru (6 secții), Danemarca (12 secții), Elveția (8 secții), Franța (8 secții), Germania (84 secții), Italia (22 secții), Republica Moldova (36 secții), Norvegia (10 secții), Olanda (22 secții), Marea Britanie (8 secții), Spania (37 secții), SUA (22 secții), Suedia (7 secții), Ungaria (6 secții).

Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie 2019, iar până la expirarea acestuia MAE preconizează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.

Ministerul de Externe mai intenționează să deschidă secții în Afganistan (2 secții), Franța (41 de secții), Grecia (11 secții), Irlanda (16 secții), Italia (120 de secții), Luxemburg (3 secții),  Malta (1 secție), Portugalia (9 secții), Marea Britanie (62), Spania (112 secții), Statele Unite ale Americii (7 secții). Dar pentru acestea încă nu au fost identificate spații adecvate sau nu s-a obținut încă acordul autorităților din țara-gazdă.

Reamintim că românii din Diaspora vor vota timp de trei zile (vineri, sâmbătă și duminică) în secții. De asemenea, există și posibilitatea votului prin corespondență. Pentru alegerile prezidențiale s-au înscris 38944 de români care vot să voteze în secție și 41003 care au mers pe varianta votului prin corespondență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here