Peste 1000 de elevi din Diaspora au revenit la școală în Suceava

Sursa: Pexels

Peste 1100 de copii români, care au locuit până acum în străinătate cu părinții lor, au venit în România ca să facă școala, mai precis în județul Suceava. Toți s-au înscris în acest an ca să urmeze cursuri în țara de unde provin familiile lor.

Cei mai mulți sunt veniți din Italia, Spania, Grecia şi Portugalia. Unii sunt născuți în țările în care familiile lor au plecat să muncească și se descurcă mai greu cu limba română.

Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava arată că în ultimii ani, numărul elevilor care s-au întors şi au dorit să se înscrie în şcolile din judeţ a crescut de la an la an.

În anul şcolar care abia a început, 1162 de elevi au revenit în şcolile din judeţul Suceava, iar părinţii acestora au solicitat echivalarea studiilor urmate în străinătate.

Mulţi elevi care au ales să studieze în ţară sunt din învăţământul primar, iar pentru 51 dintre ei s-au înaintat deja acte către Ministerul Educaţiei, deoarece Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava nu este abilitat să echivaleze diplome.

”Copiii cetăţenilor români se pot întoarce oricând în ţară, iar noi avem datoria să-i înscriem pentru ca ei să frecventeze şcoala. Sunt mai mulţi de la an la an, numărul acestora a crescut constant”, a menţionat inspector şcolar adjunct Alexandra Chirilă pentru monitorulsv.ro

O parte dintre elevii care au studiat o perioadă peste graniţă, după care s-au întors acasă, întâmplină dificultăţi în a se acomoda şi în a vorbi limba maternă. Unii nu au cunoscut niciodată şcoala românească, s-au născut peste graniţă, ceea ce îngreunează şi mai mult munca profesorilor care lucrează cu ei.

Sunt însă şi cazuri fericite, în care familiile, deşi au trăit în afara graniţelor ţării, au continuat să comunice cu copiii în limba română şi aici, acomodarea este mai uşoară, a transmis Radio România Actualități, citat de Rador.

Anul acesta, pentru prima oară în ultimii 30 de ani, numărul elevilor din România a scăzut sub 3 milioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here