Românii și detectivul Columbo. Ziua în care comuniștii l-au rugat pe Peter Falk să transmită un „apel la calm” poporului român

Unul dintre serialele scoase de la „naftalină” în ultimul an de pandemie a fost Columbo, care i-a adus în anii 1970 mai multe premii Emmy grandiosului actor Peter Falk.

Celebrul detectiv cu parpalac crem și trabuc, interpretat de Peter Falk, a făcut furori în România comunistă, unde nu multe seriale americane reușeau să treacă de cenzura regimului Ceaușescu. Atât de mare era pasiunea românilor pentru Columbo, încât în 1974, când unul dintre sezoanele serialului s-a terminat, diplomația română a trebuit să intervină pe lângă Peter Falk pentru a transmite un mesaj populației.

Românii credeau că regimul oprise difuzarea serialului din cauza cotelor de import, iar comuniștii, cuprinși de paranoia, se temeau că nervozitatea populației s-ar putea transforma într-o revoltă populară. Așa că ambasada RSR din SUA a rugat Departamentul de Stat să ia de urgență legătura cu Peter Falk pentru a transmite un „apel la calm” românilor.

Actorul american a povestit episodul atât în cartea sa de memorii „Just One More Thing”, cât și într-o apariție din 1995 în emisiunea lui David Letterman.

Într-o zi, relatează Falk, Departamentul de Stat al SUA l-a invitat la o întâlnire tainică într-o cameră de hotel din New York.

„Un tip m-a sunat și mi-a zis: «Avem o problemă în România. Poate ne poți ajuta. Și tipu îmi zice: «Poți să ne întâlnim la hotel, Century Plaza, la ora 18.00?» Am zis: «În regulă, voi fi acolo». Nu știam despre ce naiba vorbește. Așa că am ajuns acolo și erau doi tipi de la Departamentul de Stat. Și era și un român acolo, de la… ambasadă. Și îmi explică. Mi-au zis: «Peter, guvernul român are restricții severe pe numărul de emisiuni TV pe care le pot importa din Statele Unite. Foarte severe!» A zis: «Uite care e problema… Ar trebui să înțelegi că guvernul român a cumpărat toate episoadele disponibile…» Ok, atunci care e problema? El zice că problema este că oamenii nu au încredere în guvern. Și ce vrei să fac eu? A zis: «Avem o cameră aici. Ai putea să vorbești cu oamenii? Avem o Românie fanatică»”, a rememorat Peter Falk în emisiune.

Actorul a acceptat. O copie a mesajului său adresat Românilor este disponibilă pe WikiLeaks.

Mesajul lui Peter Falk:

„Aveți o clipă liberă? Alo (în română – n.r.)! Aici locotenentul Columbo… Uneori sunt cunoscut drept Peter Falk. Când un actor interpretează un rol, speră că poate crea un personaj cu care publicul să se poată identifica. Și din ce am auzit noi, aici, la Hollywood, despre popularitatea show-ului Columbo în România… ei bine, cred că facem o treabă bună. Lăsând gluma la o parte, nu pot să vă spun cât de bucuroși suntem să primim vești atât de emoționante. Vrem să mulțumim Televiziunii Române pentru că ne difuzează sâmbăta și duminica. Dar mai ales, eu și toată echipa, vrem să mulțumim poporului român pentru reacția lui extraordinară. Sper că într-o bună zi să vin în țara voastră și să mă pot bucura de tradițiile voastre și de ospitalitatea românească. Între timp, ne vom reîntâlni din nou pe TV începând din toamnă. Până atunci, toate cele bune! Noroc și la revedere! (în română – n.r.).”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here