Rachetă nucleară care poate lovi București și Varșovia, testată de Rusia

sursa: Wikimedia Commons / Vitaly Kuzmin

Rusia a testat o rachetă balistică intercontinentală Topol-M, capabilă să transporte focoase nucleare. Arma are o rază de 11.000 de kilometri și a mai fost testată și cu alte ocazii. Doar că, de data aceasta, exercițiul a avut o particularitate menită să agreveze tensiunile deja existente dintre Rusia și NATO.

Racheta Topol-M a fost lansată din poligonul Kapustin Yar de lângă Volgograd (fostul Stalingrad) dar, spre deoserbire de precedentele teste, ținta nu a fost un poligon din peninsula Kamceatka, din Extremul Orient Rus. În schimb, proiectilul a lovit Saryshagan, un poligon din Kazahstan aflat la doar 3000 de kilometri depărtare. În linie dreaptă, distanța este de doar 2100 de kilometri.

Google Maps

Tratatul INS, expirat la începutul anului, interzicea desfășurarea în Europa de rachete cu rază de acțiune între 500 și 5500 de kilometri. Rachetele Topol-M nu erau incluse, deoarece sunt rachete intercontinentale cu rază mult mai mare de acțiune. Dar testul de acum arată că Rusia nu are nevoie să creeze alte arme.

De exemplu, potrivit calculelor Universul.net, București și Varșovia sunt la distanțe mai mici de poligonul din Rusia decât ținta din Kazahstan lovită acum de racheta Topol-M.

Kapustin Yar – București / Google Maps
Kapustin Yar – Varșovia / Google Maps

Lansarea vine la doar o zi după întâlnirea dintre secretarul-general al NATO, Jens Stoltenberg și Emmanuel Macron, care spus că vrea să discute cu Vladimir Putin despre exact acest fel de rachete.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here