Rusia – cea mai agresivă măsură de stăvilire a inflației, după anexarea Crimeei

Sursa: Pixabay

Banca centrală a Rusiei a majorat, vineri, dobânda de politică monetară cu 1 punct procentual, la 6,5%, cea mai agresivă măsură de acest tip luată de la sfârşitul anului 2014, pentru a ţine sub control inflaţia, instituţia avertizând că este posibil să efectueze noi creşteri, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Decizia de creştere a dobânzii cheie de la nivelul de 5,5% corespunde cu aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters.

Banca Rusiei mai efeectuase o creştere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii cheie luna trecută.

Decizia de vineri a băncii centrale, care este a patra majorare a dobînzii de politică monetară din acest an, a avut loc după ce inflaţia anuală a preţurilor de consum a depăşit aşteptările în iunie, accelerând la 6,5%, cel mai ridicat nivel atins din august 2016, când dobânda cheie era de 10,5%.

”Dacă situaţia va evolua în conformitate cu estimarea noastră de bază, Banca Rusiei va lua în considerare necesitatea unei noi creşteri a dobânzii la şedinţele viitoare”, a afirmat banca centrală într-un comunicat.

Potrivit instituţiei, inflaţia era de 6,5% la jumătatea lunii iulie şi va încheia anul la 5,7%-6,2%, înainte de a reveni la 4%-4,5% în 2022. Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 4%.

În urma anunţului băncii centrale, rubla a atins nivelul de 73,5125 unităţi pentru un dolar, cel mai ridicat nivel atind după 6 iulie.

Ioana Mihăilă, despre testarea personalului medical nevaccinat pe banii proprii: Preşedintele Colegiului Medicilor susţine măsura

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here