Rusia îngroapă negocierile de pace cu Japonia privind Insulele Kurile. Medvedev, despre japonezi: Au vrut să se comporte ca nişte „samurai mândri”

Sursa: Wikipedia

Rusia şi Japonia nu vor putea niciodată să ajungă la un consens cu privire la Insulele Kurile, a afirmat, marţi, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, într-o postare pe Telegram, conform agenţiei de presă de stat, TASS, transmite News.ro.

”Rusia a refuzat să continue negocierile privind tratatul de pace cu Japonia. În ceea ce priveşte Insulele Kurile, acesta este un pas justificat din punct de vedere istoric, mult aşteptat şi echitabil”, a precizat oficialul rus.

Potrivit lui Medvedev, era ”evident” că Rusia şi Japonia nu vor ajunge niciodată la un consens cu privire la situaţia Insulelor Kurile.

”Ambele părţi ştiau asta dinainte. Negocierile privind Insulele Kurile au avut întotdeauna o natură ritualică”, a mai spus el.

Medvedev a menţionat că versiunea modificată a constituţiei Rusiei ”prevede în mod direct că teritoriile ţării noastre nu sunt supuse înstrăinării… Acesta este un subiect închis”, a subliniat el.

Urmând exemplul SUA, japonezii au vrut să se comporte ca nişte ”samurai independenţi mândri” şi au impus sancţiuni Rusiei, indicând astfel cu cine vor negocia un posibil tratat de pace, a continuat Medvedev.

”Negocierile nu mai au sens. Şi asta e în regulă”, a argumentat oficialul rus.

Politicianul rus a spus că este mult mai important să ia în considerare dezvoltarea Insulelor Kurile. În ultimii ani, Rusia a ”insuflat o nouă viaţă” teritoriilor. El a adăugat că a vizitat insulele de mai multe ori şi a luat măsuri pentru a le sprijini, observând îmbunătăţiri reale, precum şcoli, drumuri şi aeroporturi noi.

”Şi, cel mai important, acest lucru îl observă şi localnicii. Aşa va fi şi în viitor!” a conchis Medvedev.

Moscova încheie negocierile privind tratatul de pace cu Tokyo, în contextul restricţiilor unilaterale recent impuse de Japonia împotriva Rusiei pe fondul situaţiei din Ucraina, a anunţat, luni, Ministerul rus de Externe, citat de TASS.

Ministerul anunţă că a fost luată decizia de a anula călătoriile fără viză ale cetăţenilor japonezi în baza acordurilor privind schimburile fără viză dintre Insulele Kurile de Sud ale Rusiei şi Japonia din 1991 şi a acordului din 1999 privind regulile simple de călătorie pentru acei japonezi care doresc să-şi viziteze fostele locuri de reşedinţă pe Insule.

Rusia renunţă la dialogul cu Japonia privind activitatea economică comună în Insulele Kurile de Sud şi blochează prelungirea statutului Japoniei de partener de dialog sectorial al Organizaţiei de Cooperare Economică la Marea Neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here