Rusia | Jurnalista disidentă Marina Ovsiannikova confirmă că a fugit din arestul la domiciliu şi că se ascunde

Jurnalista rusă de televiziune Marina Ovsiannikova, ajunsă celebră pentru un protest în direct împotriva războiului dus de Rusia în Ucraina, a confirmat că a fugit din arestul la domiciliu, la care a fost condamnată sub acuzaţia că a răspândit ştiri false, şi a spus că nu există niciun caz la care să răspundă, relatează Reuters, citată de Agerpres.ro.

„Mă consider complet nevinovată şi, din moment ce statul nostru refuză să îşi respecte propriile legi, refuz să mă supun măsurii de arest care mi-a fost impusă începând cu 30 septembrie 2022 şi mă eliberez de ea”, a scris ea pe Telegram.

Avocatul său a spus că ea avea programată o audiere la ora locală 10:00 (07:00 GMT) la un tribunal districtual din Moscova, dar că anchetatorii nu au reuşit să afle unde se ascunde.

În vârstă de 44 de ani, Marina Ovsiannikova a primit în august o condamnare la două luni de arest la domiciliu în urma unui protest din iulie, când a stat pe digul unui râu vizavi de Kremlin şi a afişat un poster pe care era scris că preşedintele Vladimir Putin este un criminal, iar soldaţii săi sunt fascişti.

Ea riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzaţia că răspândeşte ştiri false despre forţele armate ale Rusiei.

Arestul său la domiciliu urma să se încheie la 9 octombrie, însă postul oficial de ştiri Rusia Today a relatat sâmbătă că ea a fugit cu fiica sa de 11 ani şi că nu se ştie unde s-a ascuns.

Nu este clar cum a fugit şi unde se află, însă luni numele său putea fi văzut pe o listă online a Ministerului de Interne cu persoane care se ascund de justiţie, însoţită de o fotografie.

În declaraţia sa de miercuri de pe Telegram, ea a confirmat că a fugit, criticând articolul din Codul Penal care este folosit pentru a o inculpa şi spunând că este persecutată pentru că spune adevărul.

La 4 martie, la opt zile de la invadarea Ucrainei, Rusia a adoptat noi legi împotriva discreditării şi distribuirii „în mod deliberat de informaţii false” despre forţele armate.

Marina Ovsiannikova a devenit celebră în toată lumea în luna martie, când, în timpul jurnalului de ştiri în direct de la Pervîi Canal, a afişat în faţa camerelor de filmat din studio o pancartă pe care era scris ‘Stop războiului’ şi ‘Sunteţi minţiţi’.

VIDEO | Cine este jurnalista din Rusia care l-a sfidat pe Putin chiar în timpul unei emisiuni de știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here