Rusia plănuia o invazie a unei țări vecine în urmă cu doi ani și nu era vorba despre Ucraina

Serviciile secrete ucrainene dezvăluie documente care arată că armata rusă pregătea Armata 1 blindate, în 2020, pentru invadarea și ocuparea unei țări vecine. Invazia planificată trebuia să fie o reacție la protestele din țara condusă de Alexandr Lukașenko, notează onet.pl.

Serviciile de informații au publicat documente care demonstrează că Rusia a vrut să reacționeze la protestele din Belarus după alegerile frauduloase din 2020.

Documentul „Legenda conceptului de regrupare a unităților și trupelor Armatei 1 blindate în regiunea în care sarcinile au fost îndeplinite” conține un plan de invazie a trupelor ruse pentru a suprima protestele din Belarus. Pretextul atacului a fost evitarea unui război între Rusia și NATO. Țările occidentale urmau să plănuiască „preluarea teritoriului Belarus și deplasarea la granița de vest a Federației Ruse”.

Mișcările militare urmau să fie mascate de exerciții militare desfășurate în comun cu armata bielorusă. Aceasta ar însemna „convingerea oponentului că regruparea unităților și trupelor armatei în regiunea Smolensk are scopul de a participa la „exercițiile” comune ale Caucazului 2020 , se arată în document.

Planul a inclus și un răspuns la protestele continue. Rușii au prezis că Lukașenko le va cere apoi ajutor, care va fi aprobat de partea conservatoare a societății. La rândul lor, protestatarii, temându-se de război, ar înceta să mai participe la demonstrațiile de stradă.

Protestele în Belarus au izbucnit după alegerile prezidențiale din 9 august 2020, câștigate de Alexander Lukashenka. Cu toate acestea, au existat multe îndoieli cu privire la corectitudinea acestor alegeri, iar belarușii au ieșit în stradă și au început să protesteze. Contracandidata lui Lukașenko, Svetlana Cichanouska, a fost nevoită să fugă din țară. Au fost multe revolte, precum și ciocniri cu poliția, care a reacționat brutal la proteste. Câteva mii de persoane au fost arestate atunci, iar decesele mai multor bieloruși au fost confirmate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here