„Sabotorii” i-au răspuns lui Firea cu cifrele dezastrului. Apa caldă și căldura, date pe iepurași și luminițe

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Două sectoare din București s-au trezit în weekend fără apă caldă și căldură. Avaria care a lăsat în frig locuitorii din Sectoarele 2 și 3 a fost pusă de primarul general, Gabriela Firea, pe seama sabotajului politic. O logică a conspirației, prezentată de Firea pe Facebook, în care au fost incluse, la pachet, Guvernul Orban și ELCEN.

Întâmplător, ELCEN este furnizorul care i-a transmis primarului Gabriela Firea o plângere prealabilă prin care solicită plata unei sume de 294 de milioane de lei din care fac parte plățile restante din decembrie 2019, ianuarie 2020 și plata în avans a subvenției pentru februarie.

„Atac la siguranța cetățenilor! Sabotaj fata de bucureșteni, din partea ELCEN, instituție in subordinea Guvernului PNL. S-a “greșit” cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel încât s-a produs o avarie foarte gravă”, scria Gabriela Firea, sâmbătă, pe Facebook.

Atacul primarului general a fost desființat la scurt timp de filiala București a USR. Într-o postare pe Facebook, reprezentanții acesteia dezvăluiau că problema este tehnică, dar rădăcinile ei stau în prestația falimentară a Primăriei Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea: „Reparațiile pe tronsonul Bobocica, aflat la ieșirea din CET Sud, s-au făcut în proporție de doar 18,75%”. Iar acest detaliu, mai semnalează sursa citată, apare chiar într-un „raport al Primăriei Capitalei”.

USR București mai atrăgea atenția, în context, asupra promovării da FAKE NEWS la nivelul PMB: „În august 2019, Gabriela Firea declara că a reabilitat 30 de km de rețea de transport primară. A mințit de îngheață apele! A reabilitat doar 680 de metri, acesta este adevărul”.

ELCEN, reacție tăioasă: „PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acţiuni de imagine, târguri, festivaluri şi iepuraşi, ignorând cu bună ştiinţă problemele structurale”

A fost o avarie, iar cauzele ei nu stau nicidecum în jocurile politice învocate de Gabriela Firea, a fost replica reprezentnaților ELCEN.

”Termoenergetica a avut o avarie majoră, vineri seară la ora 22:40. În cursul nopţii, au fost efectuate manevre tehnice coordonate între dispecerii ELCEN şi TERMOENERGETICA pentru a susţine sistemul de termoficare. În primul rând, este foarte important ca opinia publică să beneficieze de informaţii corecte, reale, şi, mai ales, scoase din sfera oricăror atacuri de natura politică lansate de primarul Municipiului Bucureşti pentru a specula anumite momente politice şi pentru a deturna, în mod repetat, atenţia de la situaţia gravă în care se află sistemul de termoficare din Bucureşti din pricina dezinteresului şi incompetenţei Primăriei Capitalei de a gestiona un sistem de o asemenea anvergură socio-economică”, transmite ELCEN.

”În ciuda afirmaţiilor tendenţioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea şi a încercărilor disperate de a găsi un vinovat pentru situaţia dezastruoasă în care se află sistemul de termoficare, angajaţii ELCEN, în colaborare cu angajaţii Termoenergetica, au făcut tot ce-au putut pe tot parcursul nopţii şi în cursul zilei de astăzi, pentru ca situaţia să nu scape de sub control. Ceea ce omite să sublinieze Primarul Capitalei, în mod intenţionat, este faptul că sistemul de termoficare din Bucureşti aflat în grija Primăriei Municipiului Bucureşti este în prag de colaps, că ţevile sunt vechi şi ruginite, iar pierderile de apă caldă pe reţea sunt imense. Din această cauză, avariile sunt din ce în ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna Primar mai omite să afirme că sunt necesare eforturi uriaşe pentru a menţine sistemul pe linia de plutire în situaţia dezastruoasă în care a ajuns”, conchide ELCEN, argumentând că ”reţelele de conducte au nevoie de reparaţii urgente, nu de cârpeli, însă PMB alege să cheltuie sute de milioane de lei pe acţiuni de imagine, târguri, festivaluri şi iepuraşi, ignorând cu bună ştiinţă problemele structurale”. 

Orban: Banii pe care îi tocăm cu energia termică se duc în aer sau în pământ

„Nu mai putem permite funcţionarea unui sistem de alimentare cu energie termică care să aibă un randament de sub 20%. 80% din banii pe care îi tocăm cu energia termică se duc în aer, în pământ sau ies afară prin pereţii locuinţelor. Trebuie să luăm modele care există în capitale europene şi să le aplicăm imediat. Nu ştiu dacă ştiţi, Primăria Bucureştiului a avut posiblitatea să acceseze 178 milioane de euro pentru modernizarea reţelelor primare de alimentare cu energie termică. Şi vă spun că a pierdut aceşti bani pentru că este incompetentă, pentru că nu înţelege nimic din nevoile reale şi nu are capacitatea se deruleze niciun proiect serios pentru Bucureşti”, a declarat, sâmbătă Ludovic Orban.

Premierul demis și-a extins însă aria criticilor la adresa modului în care este gestionat Bucureștiul. Detalii – AICI

„Firea e sabotată de propria neputință”

„În realitate, Gabriela Firea este sabotată de propria neputinţă şi de corupţia unor arivişti şi combinatori fără ruşine cărora le-a deschis larg porţile şi bugetul primăriei”, a afirmat, sâmbătă, și Vlad Voiculescu. Potrivit acestuia, avaria cu pricina ar fi afectat 300 de blocuri, așadar aproximativ 10.000 de familii.

”Au plesnit ţevile. Din nou. De ce oare? Ştiţi cât a investit primarul Gabriela Firea în infrastructura învechită a RADET? În primii doi ani de mandat (2017 si 2018) împreună, a investit mai puţin de 10 milioane de lei. Spre comparaţie, bugetul de anul trecut alocat pentru luminiţele festive a fost aproximativ 12 milioane de lei. Un târg de Crăciun circa 5,6 milioane de lei. Gabriela Firea acuză în schimb “sabotaj” şi ameninţă cu datul în judecată”, a completat Vlad Voiculescu.

Nicușor Dan, despre o altă „mostră de impostură a primarului nostru general”: Proiectul Prelungirea Ghencea – Domnești

Candidatul sprijinit de USR la alegerile locale pentru București, Nicușor Dan, a desființat, sâmbătă, punctul de vedere al Gabrielei Firea pe un alt proiect major, în cazul acesta de infrastructură rutieră.

Postarea integrală:

  • Gabriela Firea ne anunța veselă ieri că lucrările la proiectul Prelungirea Ghencea Domnești sunt în grafic. Este o nouă mostră a imposturii primarului nostru general, pe care locuitorii din zonă, care suporta de ani de zile un trafic insuportabil, o resimt cel mai bine.
  • În realitate, Gabriela Firea a preluat o lucrare din care până în 2016 se realizase (inclusiv exproprieri) 3,7% și a dus-o în 2019 la un procent de realizare de 4%. În acest ritm, de 0,1% pe an, lucrarea va fi terminată în anul 2979.
  • Pentru anul 2019 urmau să fie realizate lucrări (inclusiv exproprieri) de 90 milioane lei și au fost realizate lucrări de 2 milioane lei (2% din lucrările planificate pentru 2019).
  • Cifrele exacte sunt următoarele: Costul lucrării (inclusiv exproprieri) este de 565 milioane lei. Până în 2016 fuseseră executate lucrări de 21 milioane lei (3,7%).În 2017 urmau să fie realizate lucrări de 5 milioane lei, nu s-a realizat nimic.
  • În 2018 nu a fost planificat și nu s-a realizat nimic.În 2019 urmau să fie realizate lucrări de 90 milioane lei, s-au realizat lucrări de 2 milioane lei (2% din lucrările planificate pentru 2019).

„Sabotată” și de PSD

Nu este prima oară când edilul general justifică lipsa de performanță în diverse domenii ale instituțiilor aflate în subordine prin acuzații la adresa inamicilor poltiici din afara sau din propriul partid.

În perioada guvernării PSD, Firea s-a considerat sabotată inclusiv de guvernul condus de colegii săi, mai ales în ceea ce privește problemele de infrastructură rutieră.

2 COMENTARII

  1. Ce pacoste si ce belea pe capul bucurestenilor, dar ei sunt vinovati, s-o traga in continuare pana si-or deschide odata ochii toti ca psd=hotie+incompetenta, si sa vada ce fac la locale, daca iar o aleg pe firea atunci chiar merita sa crape de frig in apartamente si sa dea in toate gropile!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here