Salariul minim brut, majorat de la 1 ianuarie. Proiectul publicat de Ministerul Muncii

Ministerul Muncii anunţă, miercuri, că proiectul de hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost pus în dezbatere publică, putând fi consultat pe site-ul instituţiei.

Potrivit News.ro, proiectul prevede majorarea, de la 1 ianuarie, a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la 2.230 de lei lunar, faţă de 2.080 de lei cât este acum, ceea ce reprezintă o creştere de 7,2 % faţă de luna decembrie 2019.

Totodată, tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creşte anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26 noiembrie şi în 3 decembrie, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, precizează MMPS.

„Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană, precum şi factori de corecţie în funcţie de dinamica creşterii economice”, mai scrie în comunicat.

Conform sursei citare, proiectul de hotărâre prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studiisuperioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Documentul poate fi consultat la adresa – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here