Șarmul cosmopolit al reclamelor interbelice

De unde vine şarmul inegalabil al reclamelor anilor ’30? Poate că din aerul cosmopolit, poate dintr-o vagă senzaţie care mă duce cu gândul la „Casablanca” şi Humphrey Bogart… Fiecare reclamă în parte, din presa de dinainte de ultimul Război Mondial, arată o Românie „americanizată”. Şi căreia îi stătea incredibil de bine aşa, văzută acum după mai bine de 80 de ani.  Fie că era vorba de „Benzina albastră cu ethyl” – reclamă pe ultima pagină a revistei „România”, editată de Oficiul Naţional pentru Turism (ONT), din anul 1936 – fie de ”ciorapul Ady 75, un produs cinstit al industriei de ciorapi”.

Și atunci, ca și acum, personajul desirabil al reclamei împrumuta trăsăturile vedetelor de film la modă
”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește nimic”, era replica celebră din filmul Filantropica. Și în anii 30, reclama trebuia să spună și o poveste.
La fel cum astăzi mare parte din reclame scot în față ingredientele exotice care ar avea puteri miraculoase, și pe atunci bieții oamenii se străduiau să găsească proprietăți magice oricăror substanțe nou descoperite. Numai că, doar timpul poate dovedi ce este sănătos și ce nu…
Radionul (radiul) curăța tot, probabil și pe nenorociții care habar n-aveau ce efecte are. Toți izotopii de radiu sunt radioactivi. Din cauza instabilității sale, radiul este luminiscent. Radiul a fost descoperit de Marie Curie și Pierre Curie în 1898. Chiar și Marie Curie a murit din cauza radiațiilor.
Ce putea fi mai reconfortant pentru un cumpărător/cumpărătoare decât o mențiune de genul ”Singurele produse cosmetice aprobate de către Ministerul Sănătății Publice”
Reclamele erau mici opere de artă grafică
Ca și în ziua de astăzi, caracteristicile tehnice sofisticate (”super heterodină cu 4+1 lămpi, cu octadp, și duo-diodă-triodă” sau ”vorbitor permanent dinamic”) stârneau pofta de cumpăra ultima minune a tehnicii radiofonice. La urma urmei, un smartphone din vremea lui…
O ”cap o d`operă” a publicității…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here